Спеціальні потреби

Україна перемагає Росію у “змаганні дронів”. Росіяни виготовляють багато, але Україна будує краще


У змаганні дронів “однозначно перемагають українці”, пише оглядач видання The Telegraph. AP Photo/Efrem Lukatsky
У змаганні дронів “однозначно перемагають українці”, пише оглядач видання The Telegraph. AP Photo/Efrem Lukatsky

Оглядачі та аналітики відзначають низьку якість російських безпілотників порівняно із зібраними в Україні БПЛА та пояснюють, чому попри те, що безпілотники росіян завдають нищівних ударів Україні, вона все ж має перевагу у “війні дронів”.

У змаганні дронів “однозначно перемагають українці”, пише оглядач видання The Telegraph:

“Не тому, що вони роблять більше безпілотників та анти-дронів, а тому, що російські зроблені погано”.

Саме низька якість російського виробництва дозволяє Україні виграти війну безпілотників, припускає видання.

І хоча теоретично Росія з її більшою економікою та оборонною промисловістю могла б перевершити виробництво в Україні, але на практиці, констатує The Telegraph, якість російських безпілотників і засобів перешкод значно нижча:

“У багатьох невеликих українських майстернях, які часто отримують фінансування від приватних і некомерційних донорів, розробка та виробництво БПЛА різноманітні та реагують на сигнали попиту.

Уряд Росії монополізував виробництво безпілотників на кількох великих державних підприємствах, пронизаних кумівством
The Telegraph

У Росії, навпаки, уряд монополізував виробництво безпілотників лише на кількох великих державних підприємствах, які пронизані кумівством”.

Це явище у Росії, пише видання, сприяє корупції та шахрайству, а також сповільнює інновації.

Неповороткість і уповільненість російської бюрократичної машини – такі аргументи самих росіян цитує Семюел Бендетт, експерт з безпілотних літальних апаратів американської дослідницької організації Center for Naval Analyses, пояснюючи “загалом низьку якість” російських безпілотників.

У Телеграм-каналах російські фахівці з дронів скаржаться на “величезний список технічних помилок”, тоді як в Україні, за їхніми словами, якісно працюють дрібні громадські організації та приватні гаражні майстерні.

Бендетт описує “загалом низьку якість” російських БПЛА.

Вечорами із друзями - дрони в Україні збирає навіть фінансовий аналітик уряду
Foreign Policy

Foreign Policy відзначає, що в Україні виготовленням дронів для армії "вечорами та на вихідних із друзями" займається навіть фінансовий аналітик українського уряду.

Група з 12 ентузіастів збирає кошти на компоненти для дронів на краудфандинговій платформі, а один з волонтерів за допомогою 3D-принтера виготовляє дрібні деталі, які неможливо купити.

Дрони - це нова світова гонитва озброєнь
The Independent

Водночас дрони - це “нова світова гонитва озброєнь", а лідирують у ній наразі США, Китай та Росія, писав раніше Голос Америки, цитуючи The Independent. Видання зазначає, що дані Всесвітнього відомства інтелектуальної власності показали, що з 2022 по 2023 рік кількість патентів, поданих на технології, пов'язані з безпілотними літальними апаратами, зросла на 16%.

У період між 2022 і 2024 роками Росія подала 342 таких патенти, Україна - лише 4 патенти, свідчать дані відомства інтелектуальної власності.

При цьому до 82% усіх глобальних патентів на дрони, поданих з 2015 року, походять від китайських компаній.

На другому після Китаю місці за кількістю поданих патентів із технологій - США, із 858 заявками у 2023 році та загалом 5631 - із 2015 року.

Як повідомляв Голос Америки, у ніч на 6 липня 2024 року росіяни завдали удару 27-ма ударними БпЛА типу Shahed-131/136 із Криму та Курської області, з них 24 були збиті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG