Спеціальні потреби

Азаров обіцяє стабільність гривні


Азаров обіцяє стабільність гривні
Азаров обіцяє стабільність гривні

Український уряд стверджує, що економічна ситуація в країні дозволяє говорити про стабільність гривні. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що стан державних фінансів у нього не викликає побоювання. Мовляв, країна подолала дуже важливий етап виходу з кризи:

«Сьогодні в Україні абсолютно стабільна – як ніколи раніше – фінансова ситуація. Зростають промисловість, сільське господарство, будівництво. Уряд створив міцний запас всіх державних ресурсів: від газу до пшениці. Курс гривні є і буде, безумовно, стабільний, бюджетна і грошово-кредитна політика зважена і погоджена між урядом і НБУ. Все це авторитетно відзначив Міжнародний валютний фонд», – наголосив Микола Азаров на засіданні уряду. За словами прем’єра, успіхи української економіки відзначають і міжнародні експерти – рейтингові агенції підвищуюь рейтинги країни.

Позитивні оцінки фінансовій ситуації в країні дають і в Національному банку. Там заперечують звинувачення у надмірній емісії гривні. В НБУ кажуть, що обсяги фактичного випуску в обіг коштів погоджені із Міжнародним валютним фондом. «Свідченням обґрунтованого обсягу емісії грошей в 2011 році є продовження економічного зростання на рівні 5,3% – за перший квартал, та низький рівень базової інфляції – 3,6% з початку року, на яку передусім має вплив НБУ через проведення грошово-кредитної політики», йдеться у повідомленні Нацбанку.

Водночас урядовці визнають – ризики повернення кризи існують. Негативом для України може стати і фінансова ситуація в Сполучених Штатах. Вiце-прем’єр-мiнiстр Сергiй Тiгiпко попереджає про серйозні наслідки в разі дефолту США. Адже гривня фактично прив’язана до долара, курс якого може знизитися. Крім того, значна частина розрахунків українських компаній і уряду з іноземними контрагентами проходить саме в американскій валюті:

«Якщо республiканцi i демократи не домовляться, це вплине на Україну: в країнi половина валютних резервiв НБУ сформована в доларах, половина зовнiшньої торгiвлi – в доларах. Якщо компромiс не буде знайдено, реакцiя в Українi буде на наступний день: у нас гривня практично прив’язана до долара, дуже для нас може бути погана ситуацiя», – вважає Тігіпко.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG