Спеціальні потреби

Західні політики та оглядачі вимагають надати Україні далекобійну зброю після удару по Полтаві


Ракетний удар Росії по Інституту зв'язку ЗСУ в Полтаві, 3 вересня 2024 року.
Ракетний удар Росії по Інституту зв'язку ЗСУ в Полтаві, 3 вересня 2024 року.

Західні політики та оглядачі вимагають надати Україні далекобійну зброю для завдання ударів вглиб Росії на тлі однієї з найбільш смертоносних атак на українські міста у вівторок, 3-го вересня.

Понад 50 людей загинули та понад 200 були поранені, коли Росія вранці у вівторок обстріляла двома ракетами військовий інститут у центрі Полтави, повідомляють міжнародні медіа.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс написав у мережі Х (колишня Twitter), що "обмеження, накладені на Україну на використання всієї зброї проти Росії, мають бути скасовані".

"Йдеться не про ескалацію, а про виживання невинних людей", – твітує президент Латвії.

Майкл Макфол, колишній посол США у Росії, а нині професор Стенфордського університету, написав у мережі Х, що "жорстока атака Росії на Полтаву ще раз підтверджує, що Росія є терористичною державою".

Він закликав західні країни не зволікати з дозволом Україні використовувати західну далекобійну зброю для протидії таким ударам.

"Єдиною правильною відповіддю Заходу на це жахливе вбивство є зняття всіх обмежень, які зараз стримують Україну від захисту", – твітує колишній дипломат.

Але американський генерал у відставці, колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес наполягає, що слів підтримки та поставленої зброї замало, потрібні реальні дії, а не "думки і молитви".

"Постійне твердження, що ми підтримуємо Україну, хоча насправді не рухаємося, руйнує всю добру волю та довіру, які ми заслужили на початку", – написав генерал у відставці, реагуючи на твіт місії США при НАТО зі словами підтримки.

У червні адміністрація Байдена заявила, що надає пріоритет підтримці протиповітряної оборони України над іншими країнами, щоб "забезпечити виживання України".

Президент Володимир Зеленський заявив, що згідно з наявними даними, удару було завдано двома балістичними ракетами, які пошкодили будівлю Військового інституту зв'язку.

"Обов'язково російська наволоч відповість за цей удар", – заявив Зеленський у відео, що розміщено на своїй сторінці в мережі Х.

Говорячи про напад, Зеленський повторив свій заклик до західних союзників України надати Києву більше протиповітряної оборони та зняти обмеження на використання зброї його країни для ударів усередині Росії.

"Удари великої дальності, здатні захистити від російського терору, потрібні зараз, а не потім. Кожен день зволікання – це, на жаль, загибель людей”, – додав він.

Газета The Washington Post пише, що атака збіглася з поновленим поштовхом українських лідерів, які закликати союзників зняти обмеження на дозвіл Україні завдавати ударів по військових цілях у Росії.

Україна давно заявляє, що обмеження союзників щодо зброї великої дальності, наданої Україні, в тому числі обмеження, введені Сполученими Штатами, роблять Київ нездатним зупинити ракетні атаки по всій країні.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу у вівторок заявив, що "на жаль, ми змушені ще раз висловити наші найглибші співчуття народу України після чергового масового російського удару".

Він назвав удар по Полтаві "ще одним жахливим нагадуванням про ступінь жорстокості пана Путіна щодо народу України".

Кірбі наголосив на словах президента Байдена про те, що підтримка України з боку США "залишається непохитною, і ми збираємося й надалі зосереджуватися на зміцненні її армії та протиповітряної оборони проти таких нападів", а також пообіцяв надати більше підтримки Україні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, розмовляючи з ведучою CNN Крістіан Амманпур в Києві, заявив, що ракета досягла цілі за дуже короткий проміжок часу.

За словами офіційних осіб, люди були вбиті, коли намагалися потрапити в бомбосховище.

"Єдиний спосіб їх перехопити — мати систему Patriot або ЗРК «САМП/Т», тому що вони єдині здатні перехоплювати балістичні ракети", — сказав Кулеба, додавши, що він родом із Полтавської області.

Кулеба також заявив, що обіцяна зброя надходить не достатньо швидко для того, щоб захистити життя українців.

"Я не знаю, скільки ще подібних трагедій має статися, щоб усі обіцянки були виконані і всі нові зобов’язання були взяті", – додав Кулеба, повторивши заклики Зеленського відправити в Україну більше систем оборони.

Україна отримала кілька систем протиповітряної оборони Patriot від Сполучених Штатів і Німеччини, хоча Київ постійно заявляв, що їх недостатньо, щоб забезпечити ефективний захист.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG