Спеціальні потреби

Леоніду Кучмі висунуто звинувачення


Леоніду Кучмі висунуто звинувачення
Леоніду Кучмі висунуто звинувачення

Слідчій Генеральної прокуратури висунув звинувачення екс-президенту України Леоніду Кучмі у справі про вбивство журналіста Ґеорґія Ґонґадзе. Про це після другого на цьому тижні допиту заявив сам колишній глава держави, хоча й визнав, що поки не ознайомився із текстом документа. Це підтвердили і в самому відомстві, уточнивши що Леоніда Кучму звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень. За такі злочини кодекс передбачає покарання позбавленням волі від п'яти років.

Під час другого допиту, за словами екс-президента, у нього була очна ставка із колишнім керівником служби спостереження МВС Олексієм Пукачем, якого підозрюють у вбивстві журналіста. Водночас очна ставка із колишнім охоронцем президентської адміністрації Миколою Мельниченком не відбулася. Останній каже, що її перенесли з огляду на погане самопочуття екс-президента. Сам же Кучма запевняє, що проблем із здоров'ям не мав, а просто відмовився від неї, переконавши слідчого у недоцільності проведення цієї слідчої дії. Він також продовжує наполягати на своїй непричетності до вбивства журналіста.

Правники сперечаються, чи має в разі доведення провини колишній президент відповідати за цей злочин, адже з часу його скоєння пройшло більше ніж десять років. Це може означати, що збіг термін давності. Однак у прокуратурі запевняють, що рішення про це може розглянути суд.

Тим часом експерти і політики продовжують розмірковувати над причинами несподіваного інтересу української влади до справи Ґонґадзе. Депутат Верховної Ради від «Народної самооборони» Тарас Стецьків вважає, що основна причина – у намірі верхівки «показати, хто в хаті хазяїн». «Це сигнал своїм, чужим, Заходу, а особливо - тим, хто збирається проти цього режиму боротися. Це таке тотальне залякування всіх і вся. Це не єдиний, на мою думку, мотив, але мені здається, що це головна причина», - цитує депутата партійний сайт.

Колишній спікер українського парламенту Олександр Мороз, який колись і оприлюднив записи Мельниченка, закликає не шукати політичних мотивів в діях влади, наголошуючи на необхідності встановити істину в справі вбивства журналіста. «Справа Ґонґадзе повинна бути юридично завершена, інакше не буде довіри до влади. Є українське суспільство, є світова громадськість, які чекають рішення суду. Соромно перед людьми, перед світом, перед Богом за те, що так довго тягнеться розслідування справи, про подробиці якої всі усе знають», - цитує Мороза офіційний веб-сайт Соцпартії. Екс-спікер також переконаний, що завершити розслідування в цій справі попередній владі заважали таємні домовленості Віктора Ющенка із Леонідом Кучмою про гарантії безпеки останнього.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG