Спеціальні потреби

F-16, боєприпаси, безпекові домовленості. Заяви та результати зустрічей в Брюсселі для України


Президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі у Брюсселі, 17 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman
Президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі у Брюсселі, 17 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman

Президент України Володимир Зеленський представив нині свій "план перемоги" на засіданні ЄС у Брюсселі.

"Якщо ми почнемо зараз і дотримуватимемося плану перемоги, ми зможемо закінчити цю війну не пізніше наступного року", – сказав Зеленський у зверненні до європейських союзників.

Зустрічі та виступи Зеленського

За його словами, виконання пунктів плану допоможе запобігти тому, щоб Росія знову почала агресію проти України або інших країн, з якими РФ межує або на які має вплив, як-то Польща, балтійські, балканські чи скандинавські держави.

Водночас під час пресконференції за результатами перемовин із генсеком НАТО Марком Рютте Зеленський заявив, що Україна все ще чекає виконання зобов’язань, які були схвалені на саміті НАТО у липні. "Дуже важливо реалізувати те, що було оголошено. Життя наших солдатів на лінії фронту напряму залежить від цього. Нам потрібно посилювати навчальні місії", – сказав український глава.

Раніше сьогодні Рютте заявив розповів, що країни Альянсу перебувають на шляху до виконання узгодженої на саміті у Вашингтоні обіцянки надати Україні 40 мільярдів євро протягом року. На пресконференції із Зеленським генсек Альянсу також повторив свою тезу про те, що Україна в майбутньому "без сумнівів" стане членом НАТО, а до того союзники "подбають про те, щоб Україна мала все необхідне для перемоги".

У четвер у Брюсселі Зеленський провів низку інших двосторонніх зустрічей із лідерами ЄС та представниками європейських країн. Зокрема із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем Зеленський повідомив, що обговорив "план перемоги" та реалізацію "формули миру", а також подальшу оборонну підтримку, європейську інтеграцію України, посилення санкцій проти Росії, забезпечення стійкості української економіки та фінансової системи.

Із президенткою Європарламенту Робертою Мецолою Зеленський обговорив фінансову допомогу від ЄС та підтримку "формули миру" України. "Розраховую на подальше лідерство Європарламенту в наданні Україні необхідної допомоги для прискорення перемоги над російським терором та у процесі інтеграції в ЄС", - повідомив Зеленський у мережі Х.

Крім того, на двосторонній зустрічі у Брюсселі Зеленський і прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс підписали угоду про безпекову співпрацю між двома країнами. "Разом із партнерами Греція надаватиме додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16", - повідомляє Офіс президента України.

Також ідеться про економічне партнерство, співпрацю у сфері безпеки, підтримку санкцій проти РФ, притягнення держави-агресорки до відповідальності та відшкодування збитків, а також взаємодію в галузях культури, освіти та мистецтва.

Двосторонні зустрічі Умєрова

Тим часом міністр оборони України Рустем Умєров у Брюсселі взяв участь у зустрічах на рівні міністрів оборони країн НАТО, зокрема у засіданні Ради НАТО-Україна.

Глава українського оборонного відомства повідомив, що також мав і двосторонні переговори, зокрема з міністром оборони Норвегії Бйорном Арільдом Грамом. Сторони домовились зокрема про більшу допомогу Україні у питанні протиповітряної оборони.

"Окремий фокус — авіаційна складова. Зокрема, посилення наших спроможностей винищувачами F-16. Норвегія продовжить підтримку і надасть Україні шість літаків найближчим часом", - написав Умєров у Facebook.

З міністром оборони Фінляндії Антті Хякканеном український міністр обговорив питання тренування українських воїнів, а також "збільшення виробничих потужностей, зокрема, боєприпасів".

А з міністром оборони Туреччини Яшаром Гюлером Умєров говорив про можливість залучення турецьких інвестицій в українські оборонні виробництва.

Також раніше нині Умєров подякував уряду Австралії за рішення надати Україні 49 танків M1A1 Abrams. "Ця підтримка допоможе нам оснастити наші бригади та матиме велике значення на полі бою", - зазначив український урядовець у повідомленні в мережі Х.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG