Спеціальні потреби

Карпентер: Не реалістично змінити політику, щоб Україна могла бити зброєю США по аеродромах по всій Росії


Архівне фото. Російський стратегічний бомбардувальник Ту-160 "Білий лебідь" сідає на авіабазі Енгельс. AP Photo/Misha Japaridze
Архівне фото. Російський стратегічний бомбардувальник Ту-160 "Білий лебідь" сідає на авіабазі Енгельс. AP Photo/Misha Japaridze

Змінити політику так, щоби Україна могла використовувати американську зброю для ударів по аеродромах по всій Росії – "не реалістично". Так вважає Майкл Карпентер, старший директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США.

В інтерв'ю Голосу Америки на полях саміту НАТО він розповів: "Росія – величезна країна. Деякі з цих бомбардувальників запускаються з дуже далеких відстаней від України. Ми ніколи не зможемо повністю дати раду усім аеродромам у Росії, якщо не охоплювати всю Росію".

Він пояснив, що натомість у Білому домі вважають, що найкраще застосування американських далекобійних ракет, наданих Києву – "це та кампанія, яку Україна дуже успішно веде в Криму та на окупованому Донбасі". "І ми побачили, що деякі з цих ударів змусили забратися із Криму російську авіацію, і дали можливість Україні наблизитися до тих ліній фронту та захистити свої війська", – додав він.

Тому Карпентер сказав, що не передбачає змін у цій політиці Вашингтона: "А також я не думаю, що з військової точки зору це надало б багато підтримки у цей момент... ми вважаємо, що зараз для України важливо зосередитися на активній обороні, щоби відштовхнути, послабити російські війська на лінії фронту".

Водночас заступник помічника державного секретаря США Крістофер Сміт в інтерв'ю Голосу Америки під час саміту НАТО, відповідаючи на запитання про те, чи США готові зняти всі існуючі обмеження на застосування зброї великої дальності, сказав: "Ми ретельно та тісно співпрацюємо з нашими українськими колегами, щоб адаптувати та коригувати нашу безпекову допомогу та вказівки, які ми надаємо разом із цією допомогою, - щоб протистояти цим загрозам".

"Ці розмови тривають. Я не хочу афішувати будь-які наші дії росіянам, але ми уважно працюємо з Україною над цим критичним питанням і будемо тісно співпрацювати і надалі", - додав Сміт.

Нагадаємо, Держдепартамент США відіграв важливу роль у рішенні дозволити Україні використовувати американську зброю для ударів через російський кордон. Але з огляду на те, що росіяни продовжують використовувати свої аеродроми з більш віддаленої від кордону території для авіаударів по українських містах, президент України Володимир Зеленський закликав уряд США зняти всі існуючі обмеження на зброю великої дальності.

Напередодні після зустрічей у Конгресі президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання Голосу Америки про те, чи він думає, що США знімуть всі обмеження для Києва щодо застосування американської зброї, сказав: "Ми на це розраховуємо".

Президент Зеленський про можливе зняття обмежень з української армії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Під час свого виступу в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні Зеленський заявив, що дозвіл США вражати воєнні цілі на території Росії за допомогою американської зброї допоміг Україні зупинити російський наступ на Харків, а тепер українські сили оборони потребують подальшого зняття обмежень, щоб захистити й інші українські міста.

"Уявіть, скільки ми можемо досягти, коли всі обмеження будуть зняті. Так само зараз ми можемо захистити наші міста від російських керованих бомб, якщо американське керівництво зробить крок уперед і дозволить нам знищувати російські військові літаки на їхніх базах", - сказав Зеленський.

За його словами, це дасть "миттєвий результат", тож Київ очікує на таке рішення західних союзників. "І ми можемо значно обмежити дії Росії на півдні України й витіснити окупанта звідти, якщо американське керівництво допоможе нам із необхідними можливостями для глибоких ударів по російських військових та логістичних об'єктах у нашому, українському Криму", - додав український глава.

У Білому домі не повідомляли, на яку саме відстань Україні дозволено завдавати ударів по території Росії. На початку червня президент США Джо Байден заявив, що українцям дозволено використовувати американську зброю "у прикордонній території", коли вони росіяни використовують ті військові об'єкти з іншого боку кордону для нападу на конкретні цілі в Україні. "Ми не санкціонуємо удари на 200 миль углиб Росії, ми не санкціонуємо удари по Москві, по Кремлю", - додав він.

Раніше аналітики зауважували, що обмежений дозвіл з боку адміністрації США, що дає змогу Україні використовувати надану американську зброю для ударів по деяких російських воєнних об’єктах на невеликій частині території РФ, зменшив площу безпечного російського простору лише на 16%, тож це не може зірвати масштабні операції Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG