Спеціальні потреби

Україна закликає суд в Гаазі змусити Росію демонтувати Керченський міст


Фото: пара на тлі графіті із Керченським мостом, який зазнає ударів, Reuters
Фото: пара на тлі графіті із Керченським мостом, який зазнає ударів, Reuters

На слуханнях в Арбітражному трибуналі у Гаазі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному й Азовському морях, та у Керченській протоці, українська сторона закликає суд зобов'язати Росію демонтувати Керченський міст. Про це йдеться у завершальному виступі заступниці Агента України Оксани Золотарьової на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі.

Трибунал повинен зобов'язати Росію демонтувати та прибрати так званий “Керченський міст”
Оксана Золотарьова

“Трибунал повинен зобов'язати Росію демонтувати та прибрати так званий “Керченський міст”. Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, і суден, які будуть використовувати протоку в майбутньому”, – йдеться у виступі української сторони.

Золотарьова також наголошує, що Росія незаконно побудувала цей міст і має його прибрати, щоб забезпечити прохід через Керченську протоку, відповідно до міжнародного права.

“Росія повинна зробити це, відповідно до інших зобов'язань UNCLOS щодо захисту морського навколишнього середовища та підводної культурної спадщини”, – йдеться у виступі.

Як раніше наголошувало українське МЗС, справа, позов у якій Україна подала у 2016 році, стосується порушення Росією основоположних принципів морського права – права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов’язання щодо захисту підводного навколишнього середовища та підводної культурної спадщини.

Слухання у справі триватимуть у Гаазі до 5 жовтня 2024 року та є конфіденційними для громадськості, за винятком вступного та заключного виступів агентів сторін у судовій справі.

Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич раніше зазначав, що міст не лише перешкоджає транзитному проходу, але й використовується Росією для переправлення озброєння на територію Криму.

“Міст незаконний і його необхідно демонтувати. Прохід через Керченську протоку має бути аналогічним тому, що був до початку цієї незаконної перешкоди судноплавству”, – заявляв Кориневич.

У трибуналі в Гаазі українська сторона наголошує, що недостатньо сказати Росії, що вона порушує міжнародне право. Необхідно примусити Росію надати гарантії, що вона не повторить своїх порушень у майбутньому.

Дивіться також: Колишній командувач ВПС Великої Британії каже, що Україна повинна “завдати максимум болю” Росії

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG