Спеціальні потреби

Зеленський: Російська ракета поцілила у судно із українським зерном


Пошкоджене російською ракетою судно з українським зерно, 12 вересня 2024. Фото Офісу президента України/Reuters
Пошкоджене російською ракетою судно з українським зерно, 12 вересня 2024. Фото Офісу президента України/Reuters

Російська ракета поцілила у судно з українським зерном в Чорному морі, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Сьогоднішній удар у Чорному морі – по звичайному цивільному судну одразу після виходу з українських територіальних вод. За попередніми даними, на щастя, обійшлося без людських втрат, - йдеться у дописі Зеленського в Telegram. - Очікуємо на реакцію світу. Пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет".

За даними Reuters, суховантаж належить грецькій компанії VRS Maritime Services, ішов під прапором острівної карибської держави Сент-Кіттс і Невіс й віз пшеницю для Єгипту. Судно вийшло з порту Чорноморськ на Одещині, а останнім його відомий місцем перебування був румунський порт Константа.

Джерело в галузі повідомило Reuters, що удар стався вночі неподалік від гирла річки Дунай. Дмитро Плетенчук, речник ВМС України, повідомив агенції, що судно перебувало в морській економічній зоні Румунії.

Однак Військово-морське управління Румунії заявило, що судно не перебувало в її територіальних водах і що до нього жодним чином не зверталися за допомогою.

Зазначається, що судно зазнало пошкоджень лівого борту, включаючи вантажний трюм і кран.

Міністр закордонних справ України назвав російський удар "зухвалою атакою на свободу судноплавства та глобальну продовольчу безпеку, що порушує резолюцію ГА ООН". Він додав, що Україна негайно повідомить ООН та Міжнародну морську організацію про цей злочин, а також закликав партнерів "рішуче відповісти".

Російська влада поки не коментувала повідомлення.

Якщо атака підтвердиться, це означатиме різке зростання напруженості між Москвою та НАТО, який намагався дотримуватися курсу між побоюваннями ескалації та підтримкою України, пише Reuters.

Трейдери заявили, що цей інцидент сприяв зростанню цін на пшеницю, додавши занепокоєння щодо скорочення постачань у Чорноморській експортній зоні.

Андрей Тарнеа, директор Aspen Institute Romania, у мережі Х зазначив: "Росія систематично атакувала суто цивільну інфраструктуру експорту зерна України. Кричущий воєнний злочин. Крім того, це є явним порушенням положень Статуту ООН і її зобов’язань як постійного члена РБ ООН. Підрив глобальної продовольчої безпеки є терористичним актом".

Канадський оглядач Майкл Маккей написав: "НАТО відмовляється захищати цивільні кораблі в Чорному морі та гарантувати глобальну продовольчу безпеку. Вони повністю покладаються на Україну.".

Від початку свого повномасштабного вторгнення Росія запровадила фактичну блокаду для морського експорту українського зерна.

Однак торік у серпні Україні власними силами, зокрема з використанням морських дронів проти Чорноморського флоту РФ, вдалось встановити так званий зерновий "гуманітарний коридор", що пролягає зокрема неподалік Румунії та Болгарії.

Протягом 2024 року морським коридором з морських портів Одеси та Дунаю Україна відправила 66 мільйонів тонн вантажів, вийшовши на довоєнний рівень експорту 2021 року, нещодавно заявив очільник українського уряду Денис Шмигаль.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG