Спеціальні потреби

Конгрес прагне прискорити надання Україні допомоги на 13,6 мільярдів доларів


На фото: Глава демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер (архівне фото)
На фото: Глава демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер (архівне фото)

У четвер у Сенаті розглядається питання щодо виділення екстреної допомоги Україні у розмірі 13,6 млрд доларів у рамках законопроекту про урядові витрати на поточний фінансовий рік у розмірі 1,5 трильйона доларів.

У середу законопроект був ухвалений у Палаті Представників. 1,5 трильйона доларів підуть на забезпечення всіх урядових програм до 30 вересня цього року, зокрема на військові витрати.

Напередодні президент США закликав Конгрес ухвалити пакет допомоги Україні.

"Ми будемо продовжувати підтримувати хоробрих людей України у час, коли вони борються за свою країну", - твітував Джо Байден.

Обидві партії у Сенаті підтримують виділення допомоги Україні для боротьби з російською агресією, але ухвалення загального пакету фінансування урядових видатків найчастіше викликає міжпартійні суперечки щодо бюджетних пріоритетів.

Так напередодні низка законодавців від Республіканської партії заявили, що у Демократичній партії буцімто намались протягнути через Палату представників недосконалий бюджетний пакет, використовуючи для цього ситуацію в Україні.

"Не використовуйте Україну для того, щоб виправдати поганий бюджет", - твітував конгресмен-республіканець Пол Госар.

Видання The Wall Street Journal пише, що "Демократи у Сенаті бачать у підтримці України шанс прискорити ухвалення широкого пакету щодо витрат".

У четвер лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що «рідко відповідальність за ухвалення бюджету виникає у такий критичний момент для США та для всього світу. У Європі вибухнула війна, а американці шукають полегшення від витрат, що зростають, і цей пакет має вирішальне значення для вирішення цих проблем».

Шумер сподівається, що сенатори проголосують за бюджет уже у четвер.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що підтримує законопроект, включно з витратами на оборону.

Нагадаємо, що у п'ятницю ввечері спливає термін дії тимчасового фінансування роботи уряду з вересня минулого року.

Пакет екстреної допомоги Україні у розмірі 13,6 млрд доларів містить виділення Україні 3,5 мільярда доларів на оплату поставок військової техніки та спорядження, та 3 мільярди на розміщення та утримання військ США, які передислокуються до Східної Європи у зв'язку з агресією Росії проти України.

Крім того, витрати на допомогу Україні включають асигнування на економічні проекти, гуманітарну допомогу населенню, яке постраждало внаслідок війни, а також на протидію російській дезінформації.

У США лунає і критика щодо значних витрат на підтримку України.

"Миттєво підтримали 14 мільярдів доларів для України, але вперше за час мого проживання у цьому місті, у штаті Південна Кароліна, США, я починаю бачити безхатьків. І найгірше це знати, що значна частина з цих 14 мільярдів буде відмита до політиків та пройдисвітів", - твітує один із можливих кандидатів від Республіканської партії на виборах до Сенату Тім Свейн.

Як повідомляв "Голос Америки", Показник щорічної інфляції в Америці досяг рекордних із 1982 року 7,9%, йдеться в офіційних даних Міністерства праці США. Там зазначено, що найбільше зростання відбулось у категоріях: бензин, житло та продукти харчування. "Індекс цін на бензин зріс на 6,6% [...], індекс цін на їжу - на 1%, а на житло - на 1,4%".

У сатті використано матеріали Російської служби "Голосу Америки", Reuters, The Wall Street Journal.

Час-Тайм. Заяви Гарріс в Польщі, пакет допомоги Україні. Подробиці
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:58 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG