Спеціальні потреби

В Києві протестують проти закриття української бібліотеки в Москві


В Києві протестують проти закриття української бібліотеки в Москві
В Києві протестують проти закриття української бібліотеки в Москві

Низка українських політичних і громадських організацій висловили протест проти закриття української бібліотеки в Москві. Єдину в РФ українську книгозбірню зачинили наприкінці минулого тижня за розпорядженням російських правоохоронців. Після обшуків слідчі вилучили декілька десятків видань для проведення експертиз на наявність екстремістських закликів.

У Блокові Юлії Тимошенко розцінили дії московських чиновників як недружній акт щодо України та закликали негайно розблокувати роботу бібліотеки. У БЮТ вважають, що такі дії не відповідають публічним деклараціям керівників двох країн про покращення міждержавних стосунків.

Протест БЮТівців підтримали і в «Нашій Україні». Голова політради партії Валентин Наливайченко вимагає провести чесне і справедливе розслідування інциденту з Бібліотекою української літератури в Москві і закликав світове українство виявити єдину позицію на захист української громади в Росії.

Наливайченко також звернувася до української влади із закликом адекватно відрегувати на ситуацію: «Ми вимагаємо від Міністерства закордонних справ України затребувати чіткі пояснення російської сторони щодо підстав дій правоохоронців у Бібліотеці української літератури та розуміння нею міждержавного виміру цієї справи. Ми закликаємо українську владу виявити тверду державну волю, здатну захистити українців в Російській Федерації від великодержавного шовінізму, сваволі місцевих чиновників і відвертих антиукраїнських сил», – сказав Наливайченко.

В українському МЗС ситуацію коментують досить стриманно. У розповсюдженому для преси коментарі зазначається, що посольство України в РФ слідкує за цим випадком і перебуває у постійному контакті як з керівництвом бібліотеки, так і з російською владою. Мовляв, за наявною інформацією, культурно-просвітницька робота закладу не припиняється і слідчі не виявили в фондах бібліотеки екстремістської літератури. В МЗС підтверджують призупинення роботи декількох підрозділів бібліотеки та вилучення для експертиз книг. У відомстві висловили надію, що представники російської влади «виходитимуть з необхідності якісного задоволення освітньо-культурних потреб етнічних українців, що мешкають в Росії».

Бібліотеку української літератури спорудили в 2006 році за гроші російського бюджету. Книгозбірня нараховує понад 50 тисяч томів. У закладі оформлювали передплату на українські періодичні видання. Деякі оглядачі пояснюють конфліктну ситуацію навколо бібліотеки антиекстремістською кампанією російської влади, викликаною заворушеннями на міжнаціональному ґрунті.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG