Спеціальні потреби

Україна закликає світ зупинити відновлення боїв у Нагірному Карабасі


Азербайджанські танки поблизу спірного регіону Нагірного Карабаху
Азербайджанські танки поблизу спірного регіону Нагірного Карабаху

Внаслідок відновлення запеклих боїв в спірному регіоні Нагірного Карабаху загинули щонайменше кілька десятків людей.

Україна закликає співголів Мінської групи ОБСЄ активізувати переговори для врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі. Про це глава МЗС України Павло Клімкін написав в суботу на своїй сторінці у Twitter.

Внаслідок відновлення запеклих боїв в спірному регіоні Нагірного Карабаху з’явились повідомлення про перші жертви. За даними Міністерства оборони Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану, загинув 12-річний хлопчик, ще двоє неповнолітніх поранені.

Міністерство оборони Азербайджану повідомляє про загибель 12-ти солдатів у боях з вірменськими силами, збитий один азербайджанський вертоліт та знищений один танк. Повідомляється, що у ході сутичок загинули та зазнали поранень понад 100 вірменських військових.

Оборонне відомство Вірменії назвало нинішні бойові дії в Нагірному Карабасі найсерйознішою ескалацією конфлікту з моменту перемир'я 1994 року.

Співголови Мінської групи ОБСЄ у суботу закликали сторони протистояння припинити вогонь і вжити всіх необхідних заходів для стабілізації ситуації. Вони також наголосили, що мирному переговорному вирішенню конфлікту немає альтернативи.

Сторони повинні проявляти стриманість і уникати будь-яких подальших дій або заяв, які можуть привести до ескалації
Федеріка Моґеріні

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні закликала сторони негайно припинити бойові дії і дотримуватися режиму припинення вогню.

«Сторони повинні проявляти стриманість і уникати будь-яких подальших дій або заяв, які можуть привести до ескалації», – йдеться у заяві Моґеріні.

Співголови ОБСЄ мають намір зустрітися у Відні 4 квітня, а членів Мінської групи із врегулювання ситуації у Нагірному Карабасі скличуть на вівторок.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану у 1991 році. Це призвело до збройного конфлікту, під час якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тисяч людей.

Дивіться також: Прем'єр Голландії не хоче бачити Україну в ЄС

Прем'єр Голландії: Не хочу України у ЄС, але рефередум взагалі не про це. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Розсилка

XS
SM
MD
LG