Спеціальні потреби

В оточенні Трампа закликають Байдена вести перемовини з Росією


Архівне фото: українській військовій в Донецькій області, 21 серпня 2024 року
Архівне фото: українській військовій в Донецькій області, 21 серпня 2024 року

Дональд Трамп-молодший, син колишнього президента США Дональда Трампа, та впливовий політик в оточенні Трампа Роберт Кеннеді-молодший написали статтю у виданні The Hill, де закликали президента США Джо Байдена "розпочати прямі перемовини з Москвою".

Співавтори колонки виступили проти того, щоб Україна могла завдавати ударів вглиб території Росії натівською зброєю.

"Таке рішення наразить світ на більший ризик ядерної пожежі, ніж будь-коли з часів Кубинської ракетної кризи", - заявили політики, згадуючи протистояння 1960-х років між США та СРСР, після того, як СРСР розмістив ядерні ракети поблизу території США - на Кубі.

Політики називають помилковою думку, яку 17 колишніх послів та генералів США висловили в листі до адміністрації Байдена, про те, що ризик ескалації Росії у відповідь невеликий з огляду на попередній досвід війни.

Підпишіться на розсилку "Голос Америки: головне за тиждень".

Питання дозволу Україні завдавати ударів зброєю США та Британії вглиб території Росії минулого тижня обговорили на двосторонній зустрічі президент США Байден та прем'єр-міністр Великої Британії Кір Страмер.

"Яструби адміністрації Байдена, як видається, забули, що Росія - ядерна сила", - заявляють Трамп-молодший та Кеннеді-молодший в статті.

Політики згадують заяви колишнього президента США Трампа про те, що він завершить війну Росії в Україні одразу після свого обрання, але застерігають, що це може бути запізно, тому закликають США зараз шукати дипломатичного вирішення конфлікту.

Як повідомляв Голос Америки, цього місяця президент України Володимир Зеленський планує бути в США на Генасамблеї ООН і представити свій план завершення війни президентові Байдену, експрезиденту й кандидату у президенти від республіканців Трампу та кандидатці у президенти від Демократичної партії Камалі Гарріс.

"Ми з нетерпінням очікуємо на можливість сісти та обговорити це, і президент Байден очікує на цю розмову", - заявив цього тижня радник з нацбезпеки США Джейк Салліван.

У відеозверненні на форумі YES Салліван додав, що Україна сама має визначати, яке врегулювання війни буде прийнятним. "Гадаю, мирний план, який передбачає нав'язування миру для народу України з порушенням основоположних принципів суверенітету та територіальної цілісності, демократії та свободи, не є справедливим або стійким", - заявив посадовець.

Він висловив сумнів в тому, що справедливий мир в Україні можна забезпечити за день. "Будь-хто, хто виходить і говорить, що може врегулювати війну України за один день іззовні - треба запитати себе, на чию користь вони це врегулюють", - додав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG