Спеціальні потреби

Українська молодь найбільше не довіряє владі, але має мало впливу на ухвалення рішень


Молоде покоління в Україні, Росії та Азербайджані стало об’єктом нового дослідження віце-президент Національного фонду за демократію Надії Дюк. Щойно видана у США книжка «Наступне покоління в Росії, Україні та Азербайджані: молодіжна політика, ідентичність та зміни» – містить статистику та аналіз формування в історичному контексті нового покоління , яке визначатиме майбутнє цих націй.

На думку Надії Дюк, від молодого покоління, його настроїв та пріоритетів залежить як розвиватиметься і куди рухатиметься нація:
Без дослідження молоді та майбутнього покоління не можливо зрозуміти як відбуватимуться політичні зміни.
«Роль молоді є ключовою, особливо коли йдеться про недемократичні суспільства і намагання зрозуміти, як відбуваються політичні зміни».

За останні десять років активність молоді та організовані нею протести, призвели до зміни влади у багатьох країнах світу. Досліджуючи Україну, Надія Дюк звертає увагу на покоління українців народжене наприкінці 60-их. Саме національно та соціально найактивніші з них провели першу так звану революцію на граніті. Пізніше лідери студентського голодування були серед організаторів Помаранчевої революції в Україні. Надія Дюк у своїй книзі стверджує, що особливістю української молоді є її незгода та несприйняття будь-яких владних інституцій та їх представників:

«Молоді українці у порівнянні з російською чи азербайджанською молоддю, мають яскраво виражені антиурядові настрої. Вони мають найменше довіри до президентів, парламенту та більшості інших владних інститутів».

У книзі Надія Дюк також звертає увагу на те, що українська молодь серед іншого була серед лідерів у регіоні, використовуючи Інтернет, як засіб поширення інформації, а також як інструмент комунікації та організації різних рухів.

«Українська правда – перша Інтернет-газета, яка допомогла поширенню інформації та стимулювала людей до організації Помаранчевої революції. Азербайджанці та росіяни перейняли цей досвід. Сьогодні російська блогосфера, Інтернет-простір також наповнені великою кількістю інформації і саме частково завдяки цим ресурсам росіяни вийшли у грудні на вулиці», – зазначила Надія Дюк.

Водночас, за словами дослідника, сучасна молодь у всіх трьох країнах, хоча і має , завдяки новим технологіям, більше інформації та є більш активною у своїй масі, ніж попереднє покоління, все ж вона має обмежений вплив на ухвалення державних рішень і зміну влади як таку. Влада, за словами доктора Дюк, купує та заангажовує одних і обмежу інших для того, щоб утримувати статус кво. І на сьогодні важко спрогнозувати наскільки швидко вдасться молодому поколінню досягти демократизації на пост-радянському просторі. Можна лише стверджувати, каже Надя Дюк, що покоління українців яким сьогодні трохи більше 20 і які сформувались у час помаранчевої відлиги, переконані, що влада зобов’язана дослухатись до їх думки; і вони готові вимагати, щоб їх громадянські права та свободи дотримувались.
  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG