Спеціальні потреби

Українці Флориди: ми недооцінили небезпеку урагану "Мілтон"


Будинок у руїнах після торнадо та повені, спричинених ураганом "Мілтон", 10 жовтня 2024, Флорида. AP Photo/Marta Lavandier
Будинок у руїнах після торнадо та повені, спричинених ураганом "Мілтон", 10 жовтня 2024, Флорида. AP Photo/Marta Lavandier

Ніч, коли у Флориді лютував ураган "Мілтон", видалася схожою на кінець світу місцевим мешканцям, котрі спілкувалися з Українською службою Голосу Америки. "Я недооцінила небезпеку урагану", – сказала у ефірі програми "Брифінг" мешканка Флориди Тетяна Чуприна.

Її будинок у районі міста Тампа опинився саме у зоні прогнозованого маршруту урагану, але жінка вирішила не евакуйовуватися. Але наступної ночі пошкодувала про своє рішення.

"Це було дуже страшно, наче армагеддон, – розповіла Чуприна. – Руйнування просто дуже і дуже великі".

Тетяна показала журналістам своє подвір’я, де зруйновано огорожу, а з вулиці ураган приніс викорчувану пальму, котру господарям не під силу навіть зрушити з місця самостійно.

Уночі, кажуть члени сім’ї жінки, у будинку трусилися вікна та наче гудів дах, мобільного зв'язку та світло певний час не було. Мешканці були нажахані цим досвідом, хоча живуть у Флориді вже чимало років та кожного року стають свідками ураганів.

"Наступного разу ми підемо в укриття, якщо будемо бачити, що щось таке йде в наш бік", – сказала Чуприна. Вона додала, що зранку дізналася, що ураган і спричинені ним торнадо порозбивали будинки, машини та забрали кілька життів.

Жінка також подякувала українцям за підтримку: її друзі попри небезпеку постійних обстрілів Росії щиро уболівали та переживали за неї під час урагану.

Тим часом мешканка міста Джексонвіль Наталія Сольєва розповіла Голосу Америки, що її місто постраждало менше та стало прихистком для мешканців інших регіонів Флориди. Допомагали їм місцевий бізнес та громади, що об’єдналися перед негодою.

За її словами, ураган "Гелін", який лютував за кілька днів перед "Мілтоном", допоміг мешканцям краще підготуватися до нинішньої загрози.

"У нас були сильні пориви вітру, дощ, зараз я бачу, що вода піднялася, є паводки, але у нас спокійніше все пройшло, і Джексонвіль став містом евакуації для тих, хто проживає на заході і півдні Флориди", – розповіла Сольєва.

Вона також поділилася деталями про те, як мешканці штату з тропічним кліматом убезпечують себе напередодні ураганів: чітко діє система оповіщення від місцевої влади, що інформує мешканців про рівень небезпеки для кожного району міста. Крім того, мешканці загороджують об’єкти бізнесу мішками з піском, забивають вікна дошками, встановлюють інші бар’єри.

Як повідомляв Голос Америки, українські військові "Культурного десанту" зустріли ураган Мілтон на Флориді під час свого туру Сполученими Штатами.

Готуючись до руйнівного урагану, українці США по-різному приймали рішення: одні евакуювалися, а інші залишалися вдома. Більше подробиць Голос Америки розповідав у сюжеті програми "Час Тайм".

Студія Вашингтон. Як українці рятуються від урагану Мілтон
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG