Спеціальні потреби

Євангелістські пастори постають як потужне лобі підтримки України у США – АР


Релігія грає велику роль на виборах у США. А українські євангелістські пастори шукають підтримки в одновірців по всій Америці. На ілюстративному фото – служба в Центральній пресвітеріанській церкві Христа у Сентервіллі. Неділя, 13 жовтня 2024 року. (AP)
Релігія грає велику роль на виборах у США. А українські євангелістські пастори шукають підтримки в одновірців по всій Америці. На ілюстративному фото – служба в Центральній пресвітеріанській церкві Христа у Сентервіллі. Неділя, 13 жовтня 2024 року. (AP)

Українські християни-євангелісти перетворилися на вагому силу, що допомагає лобіювати інтереси України в Америці, пише агентство АР.

У статті розповідається, що українські пастори їздять по всій Америці, виступають у церквах та християнських коледжах, спілкуються з законодавцями на Капітолійському пагорбі та депутатами Національного з’їзду Республіканської партії, щоб переконати американських євангелістів, які мають вплив у Республіканській партії, продовжити підтримку України. Вони розповідають про те, що Росія переслідує їх за віру, тоді як Москва заявляє, що нібито захищає православних в Україні.

У цей час лідери республіканців – кандидат у президенти Дональд Трамп і його напарник Джей Ді Венс, як і раніше, скептично ставляться до допомоги Україні.

У центрі розповіді АР – баптистський пастор зі Львова Ярослав Пиж, який керує Українською баптистською теологічною семінарією, координує мережу з 18 центрів гуманітарної допомоги по всій країні та подорожує американськими штатами. В інтерв'ю він розповідає про важке становище України та про потребу в продовженні американської підтримки.

Під час своєї останньої поїздки до США Пиж, який свого часу отримав докторський ступінь у Південно-Західній баптистській теологічній семінарії в Техасі, відвідав щонайменше вісім штатів, зокрема зустрівся з офіційними представниками південних баптистів у Нешвіллі, штат Теннессі, розповідає АР.

Пиж каже, що у нього є американські друзі, які неодноразово відвідували Україну і підтримували його служіння, але зараз їхні почуття розірвані між бажанням допомогти Україні та політичними ідеями, які просувають керівники їхньої партії.

"Їхнє серце в Україні, але розум в іншому місці", — каже Пиж у розмові з АР.

Як наголошує авторка статті, представники протестантських течій політично переважають у Республіканській партії, керівники якої ведуть її чимдалі більш ізоляціоністським курсом та незмінно скептично ставляться до допомоги Україні.

"Ця війна програшна", — нагадує АР слова кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа в нещодавньому подкасті. Його напарник Джей Ді Венс раніше сказав: "Мені насправді байдуже, що станеться з Україною".

Щоб змінити це ставлення серед керівників партії, протягом останніх двох років багато українських баптистів та представників інших євангелістських течій приїжджали до США, щоб звернутися до своїх одновірців та з перших вуст розповісти їм про становище України та християн-протестантів.

Про їхні зусилля докладно розповідав Голос Америки у низці статей та інтерв'ю.

Україну, як пише АР, часто називають "Біблійним поясом Східної Європи". І хоча євангелісти становлять лише 2- 4% населення, це сотні тисяч людей — яскрава, впливова релігійна присутність, наголошує агентство.

Вони мають величезні зв’язки з важливим виборчим округом: південними баптистами, найбільшою протестантською деномінацією в Сполучених Штатах, що нараховує 13 мільйонів членів.

"На початку року баптисти з обох країн благали спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона — південного баптиста та колишнього офіційного представника деномінації — підтримати допомогу Україні, хоча правий фланг його партії погрожував усунути його, якщо він це зробить", – нагадує АР про події, які докладно описував Голос Америки.

З Джонсоном кілька разів зустрічався відомий лідер українських баптистів Павло Унгурян, колишній депутат Верховної ради, який організовує Національний молитовний сніданок та налагоджує стосунки з євангеліками у США.

До цієї роботи у США залучені професійні лобісти, такі як Гері Маркс, давній консерватор у США, який є частиною контракту на 3,6 мільйона доларів між українською організацією та лобістською фірмою DCI Group. Також залучені громадські організації, зокрема та, яку очолює Стівен Мур, засновник Ukraine Freedom Project, або інший проєкт – Razom for Ukraine.

Їхнє послання просте – українці знають, що існування їхньої нації залежить від того, чи підтримують їх США, пояснює Маркс.

"Це так просто. Якщо США відмовиться від підтримки, вони не виживуть", – каже він у розмові з АР.

Зустрічі з українськими одновірцями дають емоційний зв'язок, як, наприклад, у ситуації, коли керівник Палати представників Майк Джонсон мав поставити на голосування питання про надання Україні 61 мільярда доларів військової допомоги, каже Мур в інтерв'ю АР.

Також українські протестанти допомагають у тому, щоб розвінчати російські фейки про те, що в Україні нібито "переслідують християн".

Голос Америки розповідав про те, як українські протестанти, які зібралися наприкінці вересня у Вашингтоні, розповіли американським законодавцям, експертам та представникам протестантських громад, хто і як переслідує християн на тлі російського широкомасштабного вторгнення в Україну, і яку роль у цій війні відіграє Російська православна церква.

Ще один співрозмовник АР, пастор Ігор Бандура, старший віцепрезидент Союзу баптистів України, сказав, що російська влада "вважає всіх євангелістів американськими шпигунами". За його словами, 110 із 320 українських баптистських церков на нещодавно окупованих Росією територіях припинили існування через те, що їхні члени покинули свої домівки через переслідування російської влади.

"Ті, хто залишився, справді перебувають під великим, великим тиском", – каже Бандура в розмові з АР.

Цей пастор також відвідав США у травні та червні під час поїздки, яку координував проєкт DCI Маркса. Його маршрут включав щорічні збори Південної баптистської конвенції в Індіанаполісі, де він проводив багато часу поза залом, розмовляючи з іншими баптистами про Україну, наголошує АР.

Південні баптистські церкви (Southern Baptist churches – SBC, – ред.) мають давню історію місіонерської роботи в Україні. Після початку війни представники організації проголосували за "солідарність з українськими братами й сестрами".

Гуманітарна організація SBC Send Relief заявила, що з 2022 року надала допомогу 2 мільйонам людей у регіоні. А Брент Лезервуд, голова відділу державної політики SBC, закликав продовжувати американську підтримку України, нагадує АР.

У квітні Деніел Дарлінг, директор Land Center for Cultural Engagement, що належить Південно-Західній баптистській теологічній семінарії, підписав листа разом з пастором Пижом та іншими відомими баптистами, закликаючи Джонсона підтримати допомогу Україні.

Дарлінг говорить, що південні баптисти мають зв'язки з українськими місіями, а рядові пастори бажають перемоги Україні.

"Це не так суперечливо, як часто здається", – каже Дарлінг у розмові АР.

Пастор Пиж додає, що українці вдячні американцям за допомогу, бо, попри війну, його семінарія продовжує працювати – зараз у ній навчається понад 1300 студентів, і вперше до вступного класу входять недавні ветерани війни, деякі з них поранені та звільнені з військової служби.

В інтерв'ю АР український пастор каже, що мільйони українців уважно спостерігатимуть за виборами президента США і вірять, що війна в Україні є не лише на фізичному, а й на духовному рівні – за релігійну та політичну свободу, за можливість залишатися українцями та християнами.

Розсилка

Відео - найголовніше

Кредит для України на $50 млрд узгодили союзники. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG