Спеціальні потреби

Скасування саміту у Ялті – початок міжнародної ізоляції Януковича?


Міністерство закордонних справ України повідомило сьогодні про скасування саміту голів держав Центральної Європи, який мав відбутися наприкінці тижня у Ялті. Таке рішення МЗС ухвалило після того, як більшість європейських лідерів відмовилися брати участь у форумі на знак протесту проти переслідування опозиції в Україні.

Речник зовнішньополітичного відомства Олександр Дікусаров заявив, що саміт перенесуть на інші дати, які визначать після консультацій:

«Враховуючи всі обставини, які складалися навколо проведення цього заходу, який мав відбутись в Ялті, Україна відмовляється від його проведення. Це чітко зафіксовано в нашій заяві. Ми далі цю справу будемо розглядати і дипломатичними каналами повідомляти наших партнерів».

Політолог Сергій Таран каже, що скасування зустрічі фактично означає початок міжнародної ізоляції президента Януковича і його оточення. Заяву МЗС він називає цілком логічним кроком влади. Адже основним лейтмотивом зустрічі очевидно стала б критика української влади за переслідування опозиції, яку Віктору Януковичу довелося б вислуховувати особисто:

«Якби саміт і відбувся, він би тільки продемонстрував, що ніякого саміту насправді немає. Приїхало б тільки декілька президентів із запрошених. Але й ті, що приїхали, використали б трибуну для подальшого публічного тиску на президента Януковича у зв'язку із недотриманням прав людини. Усвідомлення того, що саміт перетворився б лише на публічне приниження президента і змусило владу скасувати саміт. Це означає, що влада вже чудово розуміє, що вона опинилася в міжнародній ізоляції», – зазначив політолог в інтерв'ю «Голосу Америки».

Водночас деякі експерти висловлюють сумнів, що міжнародна ізоляція змусить українську владу звільнити із в'язниць опозиційних лідерів. Політолог Володимир Цибулько прогнозує, що глава держави використає ситуацію для кадрових чисток, а за деякий час тиск Заходу на Віктора Януковича послабне.

«Я не думаю, що ця ізоляція і втручання у внутрішні справи України дасть результат. Київ досить коректно поводиться до інших країн і ніколи не вказує, кому що робити. Якщо у них є якесь несприйняття особисто до Януковича, то не треба переносити його на всю країну. А в частині озвучених європейцями заяв були претензії не стільки до президента, скільки до українського народу.

Помилкою української дипломатії, яка й призвела до цієї поразки, було організовувати саміт саме в такому форматі. Вона виявилась нездатною прорахувати і передбачити поведінку запрошених учасників форуму. Думаю, що ця ситуація може призвести до перегляду складу управлінської команди. Зараз влада проаналізує, де були зроблені помилки і ким. Думаю, що ми побачимо низку кадрових ротацій найближчим часом. Це може посилити владу і зняти якісь дражливі моменти як для Заходу, так і всередині країни», – вважає експерт.

Сергій Таран погоджується у низькій ефективності міжнародної ізоляції Віктора Януковича. Найбільш дієвою тактикою політолог вважає персональні санкції проти українського президента та його оточення.

«Я думаю, що Янукович не піде на поступки доки він особисто і його оточення не відчують персональних санкцій. Наприклад стануть невиїзними, або їхньому бізнесу будуть створені серйозні перешкоди. Оточення Януковича – дуже небідні люди. Вони зберігають свої капітали не в Росії, не в Китаї, а саме на Заході. Вони посилають туди своїх дітей на навчання, самі люблять туди подорожувати. Якщо забрати в них ці привілеї і заморозити статки, тоді в них з'являться стимули змінити власну поведінку і ставлення до опозиції. До цього часу Захід використовував м'яку тактику. Віктора Януковича намагалися переконати, що європейська країна не може так поводитися із опозицією. Керівники європейських країн пробували по-доброму пояснити це українському президенту, подавали різні сигнали і дипломатичні і більш жорсткі. Лише коли західні країни зрозуміли, що іншого шляху немає вони стали діяти жорсткіше. Мені здається, що інших шляхів, ніж жорсткий тиск на Януковича у Заходу не залишилося», – зазначає політолог.

Втім, поки що як європейські, так і американські урядовці уникають публічних заяв про можливість застосування персональних санкцій проти українського керівництва. Однак ситуація може змінитися після парламентських виборів. У разі відвертих фальсифікацій Захід може вдатися до більш жорсткого тиску, каже експерт.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG