Спеціальні потреби

Місія ООН в Україні: 95% українських військовополонених зазнають катувань в Росії


Український військовополонений плаче, телефонуючи своїм родичам після обміну полоненими на українсько-російському кордоні, 31 січня 2024 р. Фото: AP/Данило Павлов
Український військовополонений плаче, телефонуючи своїм родичам після обміну полоненими на українсько-російському кордоні, 31 січня 2024 р. Фото: AP/Данило Павлов

Абсолютна більшість українських військовополонених – понад 95% - зазнає тортур під час перебування у російському полоні.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл в інтерв’ю нідерландському телеканалу NOS.

За словами Белл, українських військовополонених катують від першого допиту, застосовуючи побиття металевими прутами й палками, а також катуючи їх електричним струмом.

“Це жахливо. Це точно найгірше, що я бачила за свою 20-річну кар’єру в ООН, відвідуючи місця утримання в’язнів”, - зазначила Белл.

“Катування є поширеними й регулярними. Вони відбуваються у цих закладах. Вони відбулися по відношення до понад 95% цих українських військовополонених”, - додала представниця ООН.

“Без сумніву, тортури українських військовополонених становлять воєнний злочин”, - наголосила вона.

Водночас Белл запевнила, що поводження з російськими військовополоненими в Україні є “зовсім іншим”, у порівнянні з тим, як у Росії поводяться з українцями.

За її словами, Моніторингова місія має безперешкодний доступ до місць утримання російських військовополонених в Україні, й умови їх утримання повністю відповідають вимогам міжнародного гуманітарного права.

Згідно з дослідженнями ООН, на які посилається NOS, багато українських військовослужбовців систематично недоїдають й часто зазнають поганого поводження у російському полоні. Всього з початку війни з Росії повернулося 3400 українських військових, додає мовник. Звільнені з російського полону військові поділились свідченнями про тортури.

В інтерв’ю журналісту Української служби Голосу Америки Остапу Яришу виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко підтвердила заяви Белл про катування українських військовополонених у Росії.

“Всіх майже військовослужбовців катують у полоні. Для чого це роблять? Для того, щоби або вони визнали якусь свою провину, або заради втіхи”, - зазначила Катриченко.

“І це фіксують теж інші правозахисники, що Російській Федерації просто подобається це робити”, - додала вона.

Наприкінці липня Голос Америки повідомляв про внутрішній аналіз ООН, який свідчить, що Росія спланувала і здійснила атаку у колонії Оленівки, де загинули щонайменше 50 українських військовополонених.

Однак, за даними АР, ООН публічно не покладає на Кремль відповідальності за вибух.

Зараз не ведеться жодного активного міжнародного розслідування тих подій, окрім українського розслідування - одного із десятків тисяч розслідувань воєнних злочинів РФ в Україні, повідомили в АР.

ООН розпустила місію з розслідування обставин подій через п'ять місяців після трагедії через те, що Росія відмовилася гарантувати безпеку експертам, й вони ніколи не їздили ані на окуповану територію на сході Донецької області, ані на територію, підконтрольну Україні.

Як пише агенція, висновок ООН: Росія спланувала та здійснила атаку. 100-сторінковий аналіз поширювався на найвищих рівнях ООН, але ніколи не планувався для повної публікації.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG