Спеціальні потреби

"Безвідповідально та потенційно небезпечно", але "нема ознак навмисного нападу". НАТО про уламки російського ударного безпілотника в Румунії


Наслідки удару російського безпілотника в Ізмаїлі, 24 липня 2024 року. (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій/Роздатковий матеріал через REUTERS)
Наслідки удару російського безпілотника в Ізмаїлі, 24 липня 2024 року. (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій/Роздатковий матеріал через REUTERS)

Румунія заявила у четвер, що уламки російських безпілотників були знайдені на її території 25 липня, після того, як Росія вночі атакувала Україну 38 дронами.

Міністерство оборони Румунії повідомило, що виявило фрагменти російського безпілотника “Герань-1/2” поблизу села Плауру, що на румунському березі річки Дунай навпроти українського портового міста Ізмаїл, яке зазнало атаки другу ніч поспіль.

З початку війни в лютому 2022 року Румунія кілька разів підтверджувала наявність фрагментів безпілотників на своїй території.

Українська сторона також заявляє, що безпілотники, якими Росія атакувала Україну, перетнули кордон з Румунією. На своїй сторінці в мережі Telegram, командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про збиття безпілотників, й додав, що координати трьох ”шахедів” було втрачено з радара після перетину державного кордону з Румунією”.

Більше жахливих атак було здійснено Росією проти цивільної інфраструктури України. На території Румунії виявлено уламки
Мініістерка закордонних справ Румунії

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініта Одобеску також підтвердила факт виявлення фрагментів російських безпілотників в країні.

“Більше жахливих атак було здійснено Росією проти цивільної інфраструктури України. На території Румунії виявлено уламки”, - написала посадовиця на своїй сторінці в мережі Х.

“Ми повідомили та координуємо з нашими союзниками з цього приводу. Румунія рішуче засуджує ці безвідповідальні дії”, – додала вона.

Своєю чергою НАТО заявило, що наразі немає жодних ознак того, що уламки російських дронів, знайдених в Румунії, є доказом навмисного нападу на Румунію, яка є членом оборонного альянсу.

Водночас це вказує на “безвідповідальні та потенційно небезпечні” дії Росії.

“Хоча НАТО не має інформації про будь-який навмисний напад Росії на територію альянсу, ці дії є безвідповідальними та потенційно небезпечними”, — йдеться в заяві НАТО. У ній також зазначено, що альянс останнім часом збільшив свою присутність у Чорноморському регіоні.

Теперішній інцидент є продовженням низки подібних подій, коли повітряна зброя, яку Росія використовує для ударів по Україні, перетинала кордон України з однією з країн НАТО, що межують з Україною.

Як повідомляв раніше Голос Америки, зокрема, 28 березня Румунія виявила на своїй території решки російських ударних безпілотників.

Польща 26 квітня підіймала у повітря винищувачі через російський ракетний обстріл України та можливість потрапляння російських ракет на польську територію.

Польща й НАТО також розглядали можливість використовувати свою авіацію для збиття російських ракет в Україні поблизу кордонів з країнами НАТО, однак не ухвалили рішення про це.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG