Спеціальні потреби

Умєров відповів на тезу про побоювання американців щодо загострення війни в Україні


Міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі міністрів оборони НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі, 13 червня 2024. Фото: REUTERS/Johanna Geron
Міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі міністрів оборони НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі, 13 червня 2024. Фото: REUTERS/Johanna Geron

Поки Росія завдає ударів по лікарнях та інших цивільних об’єктах і вбиває цивільних, Україна намагається захистити своїх громадян. Тому, в разі надання відповідного дозволу від союзників, завдаватиме ударів західною зброєю лише по воєнних цілях в глибині Росії. Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров в ефірі каналу Fox News.

Ведучий сказав: "Зеленський також просить дозволу бити глибше на території Росії зброєю, яку надають США чи НАТО. Обґрунтуйте це, адже американці думають, що це може ескалювати війну". Умєров відповів: "Росія вже загострила її. Вони не думають про людей, вони атакують шпиталі, цивільні місця. Ми хочемо захистити людей, атакувати лише воєнні цілі... щоб захистити наші міста, вони б'ють по наших містах, по нашій критичній інфраструктурі, вони вбивають людей".

Нагадаємо, під час свого виступу в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський заявив, що дозвіл США вражати воєнні цілі на території Росії за допомогою американської зброї допоміг Україні зупинити російський наступ на Харків, а тепер українські сили оборони потребують подальшого зняття обмежень, щоб захистити й інші українські міста. За його словами, це дасть "миттєвий результат", тож Київ очікує на таке рішення західних союзників.

Ми здатні й можемо перемогти. У нас є план, і ми заявляємо, що нам потрібно більше зброї
Рустем Умєров

Умєров в інтерв'ю також висловив упевненість, що Україна спроможна виграти війну, але потребує для цього більше зброї: "Ми здатні, можемо перемогти. У нас є план, і ми заявляємо, що нам потрібно більше зброї. А вагання надати нам зброю, вагання надати нам дозволи та зняти заборони – для цього потрібен час. А час дуже важливий. Але ми здатні й можемо це зробити".

Умєров визнав, що результат виборів президента США у листопаді цього року може позначитися на Україні. Він сказав, що Київ поважає вибір американців і цінує всю підтримку, яку їй надали США. "Якщо ми всі віримо в демократію, якщо ми віримо в лідерство США", підтримка України продовжиться, щоб Україна могла "перемогти Росію на нашому полі бою", сказав глава оборонного відомства.

Столтенберг про конкретні дії, що наблизять Україну до НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Умєров зазначив, що для українців НАТО означає безпеку, закінчення війни та розвиток. За його словами, українці назагал прагнуть членства в альянсі, а також у Європейському Союзу.

Міністр також спробував розвіяти занепокоєння західних партнерів щодо проблем з корупцією та державним управлінням, які також стоять на заваді приєднанню України до НАТО.

За його словами, пройшовши через дві революції, десять років війни та протистоячи повномасштабному вторгненню, українці весь час боролися за демократію та верховенства права. Відтак, вважає Умєров, Україна здебільшого подолала ці проблеми.

"Ми боремося, але ми змінюємося", - зазначив він.

Ми воюємо за правилами бойових дій, вони воюють за правилами тероризму. Це різниця між нами
Рустем Умєров

Умєров також окреслив широку цивілізаційну та світоглядну прірву, яка наразі існує між Росією та Україною.

За його словами, "ми хочемо бути частиною цивілізованого світу, і ми є цивілізованими. І ми боремося з варварськими діями Росії. Ось чому ми хочемо, щоб американський народ зрозумів, на чому ми стоїмо і за що ми стоїмо".

"Ми воюємо за правилами бойових дій, вони воюють за правилами тероризму. Це різниця між нами", - додав Умєров, коментуючи російський ракетний удар по дитячій лікарні "Охматдит". Він закликав надати Україні більше засобів протиповітряної оборони для захисту від подібних російських атак на цивільне населення та критичну інфраструктуру країни.

Рустем Умєров наразі перебуває у столиці США Вашингтоні, де він разом з президентом України Володимиром Зеленським та українською делегацією бере участь у ювілейному саміті НАТО.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG