Спеціальні потреби

Єрмак, Умєров зустрічаються з посадовцями у Вашингтоні перед самітом НАТО


Архівне фото: очільник Пентагону США Ллойд Остін приймає міністра оборони України Рустема Умєрова, грудень 2023 року, Вашингтон
Архівне фото: очільник Пентагону США Ллойд Остін приймає міністра оборони України Рустема Умєрова, грудень 2023 року, Вашингтон

Очільник Пентагону США Ллойд Остін у вівторок проведе переговори з міністром оборони України Рустемом Умєровим під час зустрічі, яка, за словами Пентагону, продемонструє підтримку США безпеки України.

Зустріч відбувається за тиждень до саміту НАТО, який приймають Сполучені Штати, і на якому військова допомога Україні у захисті від російського вторгнення буде головним питанням порядку денного.

"Міністр Остін і міністр Умєров обговорять двостороннє оборонне співробітництво, питання регіональної безпеки та шляхи зміцнення оборонного партнерства між Сполученими Штатами та Україною", — повідомила журналістам у понеділок заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Держсекретар США Ентоні Блінкен також у вівторок проведе зустріч з Андрієм Єрмаком, керівником Офісу президента України Володимира Зеленського.

США надали Україні найбільше військової допомоги серед усіх союзників. Найближчим часом адміністрація президента США Джо Байдена має намір надати Україні новий пакет допомоги, що включає зброю та боєприпаси на суму 150 мільйонів доларів.

До нового пакет увійдуть ракети-перехоплювачі HAWK та артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів, інформує агенція Reuters із посиланням на двох американських високопосадовців.

США почали постачати в Україну ракети-перехоплювачі HAWK у 2022 році як модернізацію зенітно-ракетних комплексів Stinger плечового базування – меншої системи меншої дальності.

Ракети HAWK довели свою ефективність і на полі бою в Україні, починаючи з осені минулого року, нагадує вашингтонська дослідницька інституція “Фундація захисту демократій” (FDD), що досліджує питання національної безпеки та зовнішній політиці.

Фахівці фундації кажуть, що гостра нестача засобів ППО в Україні “змусила Захід змахнути пил зі старішої системи — HAWK”.

“Хоча HAWK може бути не таким хорошим, як сучасні системи, це краще, ніж нічого”, – йдеться у звіті фундації. Тут цитують і київських посадовців, які у 2023 році наголосили: “Ми не скажемо “ні” жодній зброї” та схвально відгукнулися саме про ракети Hawk та попросили надати їх більше.

Пакет, про який йдеться, надійде в рамках програми президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority) – механізму, який дозволяє президенту оперативно передавати оборонні товари та послуги зі запасів на складах США для підтримки союзників.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG