Спеціальні потреби

США ввели санкції проти суден, що перевозять російський газ через Арктику


Родовище Утрєннєє, ресурсна база для проєкту компанії "Новатек" Arctic LNG 2, півострів Гидан на узбережжі Карського моря за полярним колом, приблизно за 2500 км від Москви. Natalia KOLESNIKOVA/AFP
Родовище Утрєннєє, ресурсна база для проєкту компанії "Новатек" Arctic LNG 2, півострів Гидан на узбережжі Карського моря за полярним колом, приблизно за 2500 км від Москви. Natalia KOLESNIKOVA/AFP

Сполучені Штати оголосили про нові санкції проти суден, які транспортують російський газ із російського термінала скрапленого газу Arctic LNG 2 у Мурманській області Росії.

Ці заходи спрямовані на власників двох танкерів СПГ – New Energy і Mulan. Державний департамент США заявив, що New Energy використовувала “оманливу практику доставки, включаючи відключення автоматичної системи ідентифікації судна, коли воно вантажило газ із термінала Arctic LNG 2, який вже перебуває під санкціями США”.

Москва змушена зберігати газ у величезному контейнеровозі в Арктичному морі, адже через санкції Заходу, Росії складно знайти покупців для свого скрапленого природного газу (СПГ) із проєкту Arctic LNG 2, свідчать дані уряду США.

Проєкт Arctic LNG 2 мав продукувати майже 19,8 мільйона метричних тонн СПГ щороку для продажу в основному на азійських ринках, потенційно заробляючи мільярди доларів для приватної компанії “Новатек”, яка керує проєктом, і для Кремля.

Натомість, за словами аналітика Тома Марцека-Мансера, очільника аналітичного центру Independent Commodity Intelligence Services, Росії складно продати газ. Він використовував супутникові дані та дані відстеження суден для моніторингу суден СПГ, які обслуговують установку Arctic LNG 2.

“Наразі нам відомо про три вантажі, які були завантажені з Arctic LNG 2 ... і всі вони дійсно нікуди не відправились. Останніми днями ми бачили, що двом із них довелося вивантажити свій вантаж на це величезне плавуче сховище, яке російський “Новатек” пришвартував поблизу Мурманська понад рік і ніколи не використовував — воно також під санкціями. Вони вивантажують ці вантажі на склад, тому що не можуть знайти покупця”, – сказав Марзек-Мансер Голосу Америки.

За його словами, сховище під назвою Saam швидко заповниться, якщо Росія не зможе знайти покупців, створюючи вузьке місце та потенційно змушуючи “Новатек” зупинити виробництво.

Флагман Путіна

Arctic LNG 2 був флагманською розробкою за часів президента Росії Володимира Путіна, який пообіцяв, що одного дня це допоможе Росії стати найбільшим у світі виробником СПГ.

“Видобуток зрідженого газу в російській арктичній зоні до 2030 року зросте в три рази, до 64 млн тонн на рік… Звичайно, це значно сприятиме розвитку наших північних регіонів і зміцненню російського технологічного суверенітету”, — сказав Путін делегатам на Східному економічному форумі у російському місті Владивосток у вересні 2023 року.

Попередні санкції

Зараз ця мета виглядає малоймовірною. Захід на чолі зі Сполученими Штатами наклав санкції на “Новатек” і бізнес, пов’язаний з Arctic LNG 2, після повномасштабного вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Важливо, що, за словами Марцека-Мансера, це включало судна, призначені для транспортування газу.

“Таким чином, на верфях в Азії стоїть цілий флот вантажних суден, які спеціально розроблені для проходження через арктичні моря. Їх називають суднами льодового класу, і вони не змогли продати їх “Новатеку” через ці санкції”, – сказав Марзек-Мансер.

“Тоді “Новатек” запропонував: “Спробуємо придбати дуже старі СПГ-судна, які не призначені для арктичних вод, але ми можемо принаймні курсувати ними туди-назад влітку”. Але потім США також ввели санкції проти цих суден”, — сказав він Голосу Америки.

Відповідь Кремля

Росія шукає способи обійти санкції. У квітні прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що “тривають спроби витіснити Росію з енергетичних ринків і переключитися на більш дорогі ринки”, додавши, що Москва “шукатиме шляхи подолання цих незаконних перешкод, недобросовісної конкуренції та незаконних дій”.

Аналітики кажуть, що Росія збирає так званий “тіньовий флот” суден СПГ, які важко відстежити.

“Це гра в кішки-мишки, і, як ми бачимо, нові судна, які належать невідомим близькосхідним організаціям, заходять у російські води, і тільки тоді можна сказати: добре, це явно використовується для обслуговування деяких з цих [СПГ] проєктів, і лише тоді подіють санкції”, – сказав Марзек-Мансер Голосу Америки.

“Новатек” не відповів на запити Голосу Америки про коментарі.

Росія все ще може продавати СПГта інші вуглеводневі продукти з нафтових і газових родовищ, які не підпадають під санкції Заходу. Однак у 2023 році державний газовий гігант “Газпром” зафіксував чистий збиток у розмірі 6,9 мільярда доларів — це перший річний збиток за понад 20 років — через те, що Москва скоротила постачання європейським споживачам після вторгнення в Україну та запровадження санкцій Заходом.

Зараз Сполучені Штати є найбільшим у світі постачальником СПГ, дві третини якого експортується до Європи.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG