Спеціальні потреби

Дводенний візит Блінкена до Києва свідчить про довіру до України і її ППО. Сенатори США та аналітики коментують візит держсекретаря


Держсекретар США Ентоні Блінкен окрім офіційних зустрічей відвідав декілька неформальних комерційних закладів під час дводенного візиту до України. Brendan Smialowski/Pool via AP
Держсекретар США Ентоні Блінкен окрім офіційних зустрічей відвідав декілька неформальних комерційних закладів під час дводенного візиту до України. Brendan Smialowski/Pool via AP

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до України, який не обмежився столицею та навіть тривав не кілька годин, а два дні, попри постійні російські обстріли, викликав обговорення як в Україні, так і в США – щодо значення і символізму візиту, а також його очікуваних наслідків.

Американські сенатори про візит держсекретаря США до Києва

Боб Менендес, сенатор-демократ так прокоментував Голосу Америки візит: “Це додаткова підтримка наших зусиль, які ми робимо вже протягом певного часу, — ми міцно стоїмо на боці України. І це не тільки боротьба за свободу, але й захист міжнародного положення про те, що не можна силою забирати територію іншої держави. Тож, я радий, щоб відбувся візит Держсекретаря, який іще раз підтверджує нашу відданість”.

Біл Гагерті, сенатор-республіканець в коментарі Голосу Америки наголосив, що після візиту Ентоні Блінкена до Києва, очікує на план завершення війни: “На мою думку, війна в Україні триває вже занадто довго. І цього не було би, якби не деякі помилки цієї адміністрації. Але відтак, чинний розвиток подій мене не дивує. Що я хочу бачити після візиту держсекретаря Блінкена до Зеленського, — це чіткий план завершення цієї війни. Я думаю, кожен американець бажає українцям перемоги, але я хочу почути, як вони планують цього досягти”.

Кріс Мерфі, сенатор-демократ каже: “Зараз дуже важливо показати українцям, що ми з ними на довго. Вони демонструють великий прогрес. Минулий тиждень був дійсно позитивним з точки зору прориву російських ліній. …Я сподіваюсь, він [Ентоні Блінкен, - ред.] повідомить їм, що чинна адміністрація зробить все необхідне, щоб виділити Україні додаткове фінансування. Я також стурбований тим, що республіканці в Палаті представників, починають лякатись, коли мова заходить про підтримку України. Це найгірший із можливих моментів, щоб давати сигнали, що в США, мовляв, є якісь розбіжності щодо продовження підтримки України. Саме зараз, коли українці просуваються вперед. Я сподіваюсь, що ми зможемо виділити додаткове фінансування для них пізніше цього року, надіюся, що протягом наступних 30 днів”.

А сенатор-республіканець Мітт Ромні сказав: “Для нас важливо комунікувати з народом України, і нагадувати їм, що ми повністю підтримуємо їхні зусилля у боротьбі за свободу та суверенітет. Ми обуренні жорстокістю російського лідера, який напав на Україну. І ми будемо підтримувати Україну і надамо їм зброю, необхідну для боротьби за власний суверенітет”.

Консультація перед зустрічами у Нью-Йорку

Телеканал CNN наголошує - візит головного дипломата Вашингтона став можливістю для США і України скоординувати зусилля перед засіданням Генеральної Асамблеї ООН, яке відбудеться пізніше цього місяця. З посиланням на високопосадовця Держдепартаменту, CNN пише, що “українці мають важливу місію в Нью-Йорку”, щоб продовжувати пояснювати своїм союзникам і партнерам по всьому світу, що відбувається, і свою постійну потребу в підтримці. А для США важливо продовжувати очолювати ці глобальні зусилля.

“Дуже, дуже важливо мати можливість проконсультуватися та дійти згоди перш ніж ми прибудемо в Нью-Йорк”, – сказав посадовець виданню CNN про одне з головних завдань візиту.

Візит – відповідь на “тертя” між Києвом і Вашингтоном

Wall Street Journal пише, що візит Блінкена спрямований на те, щоб підтримати Київ і західних союзників та “надіслати повідомлення Кремлю про те, що Вашингтон не має наміру відступати”.

Крім того, на думку оглядачів видання, повільний прогрес контрнаступу “породив тертя між Києвом і Вашингтоном”. А європейські союзники США тим часом стурбовані, що адміністрація Байдена буде дедалі більше обмежена у питаннях підтримки України внутрішньою політикою напередодні виборів.

Тому візит держсекретаря спрямований на обговорення усіх цих питань і “відбувається у вирішальний політичний і військовий момент”.

WSJ також цитує власне джерело в американському уряді про те, що “неофіційні часові рамки для успішного українського прориву тепер повинні охоплювати жовтень або листопад. Цьому сприятиме і оголошений Блінкеном пакет допомоги, включно з боєприпасами зі збідненим ураном, рішення про надання яких було прийнято після тривалих дискусій.

Пакет допомоги, оголошений під час візиту – для перемоги України

“Останній американський пакет допомоги має на меті допомогти Україні перемогти у боротьбі з Росією”, – таку оцінку оголошеної Ентоні Блінкеном допомоги озвучив один із американських високопосадовців виданню New York Times.

Утім, у статті зазначено, що “офіційні особи США відмовляються визначити, як саме може виглядати перемога України, а деякі експерти стверджують, що Україна навряд чи отримає вирішальну військову перевагу”.

Ще одне джерело NYT у американському уряді свідчить, що “переговори є практично неможливими в нинішніх умовах, оскільки громадськість України рішуче виступає проти будь-яких поступок Москві, а Росія не виявляє інтересу до серйозних переговорів”.

Агенція Reuters нагадує, що Ентоні Блінкен – перший високопосадовець США, який відвідав Київ після початку контрнаступу. Reuters також цитує висловлювання держсекретаря щодо прогресу у контрнаступі, його прискоренні в останні тижні і сподівання, що нова допомога від США допоможе його посилити, надавши подальший імпульс.

Значення, яке надають США відносинам і підтримці України

Між держсекретарем Ентоні Блінкеном і всією вертикаллю влади в Україні, включаючи президента, прем’єр-міністра та міністра закордонних справ, склалися нормальні, робочі відносини на тлі війни в Україні та тієї підтримки, яку Сполучені Штати надають країні. Таку думку висловив український політолог Дмитро Левусь в інтерв’ю Голосу Америки.

На додаток до звичних тем безпекової, гуманітарної, економічної допомоги, яку США надають Україні, Левусь вважає, що візит Блінкена також треба розглядати в контексті зовнішньополітичних ініціатив глобального порядку, які висуває сама Україна, і яким шукає підтримку від США та інших партнерів.

Серед них є насамперед українська формула миру і трибунал щодо злочину агресії Росії проти України.

Що стосується формули миру, Левусь звертає увагу на запланований візит президента України Володимира Зеленського на Генеральну асамблею ООН, де звучатимуть українські ініціативи щодо “реформування системи безпеки та стабільності у світі”, включно з продовольчою, ядерною, екологічною та загальною безпекою тощо.

Своєю чергою, трибунал щодо злочину агресії Росії проти України доцільно було б робити як систему двосторонніх договорів, до якої можуть приєднатися різні країни, і ця тема також перебувала на порядку денному під час візиту Блінкена.

Тривалість візиту держсекретаря Блінкена до Києва – два дні – Левусь вважає символічною. Адже це говорить про значення, яке надають Сполучені Штати відносинам і підтримці України. Водночас це також є символом довіри до України, і зокрема до тієї системи протиповітряної оборони, яку змогла збудувати Україна з допомогою також і американських систем ППО.

“Це найкраща реклама і найкраща підтримка”, - зауважив політолог.

Візит Блінкена до Києва: практичні й символічні результати. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:41 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG