Спеціальні потреби

США вважають вибори у Венесуелі скомпрометованими і готують санкції у відповідь


Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах у Венесуелі. Він очолює країну з 2013 року і неодноразово підтримував Росію у війні проти України.
Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах у Венесуелі. Він очолює країну з 2013 року і неодноразово підтримував Росію у війні проти України.

Сполучені Штати очікують на детальні підсумки підрахунку голосів на президентських виборах у Венесуелі і відреагують відповідно. Про це заявив на брифінгу в середу 30 липня заступник речника Держдепу США Ведант Пател.

“Ніколас Мадуро та його представники оголосили себе переможцями національних виборів, які, на нашу думку, були підірвані антидемократичними діями, політичними репресіями та маніпуляціями на виборах. Найкращий шлях вперед — чітка публікація даних волевиявлення”, — сказав посадовець.

У неділю у Венесуелі відбулися президентські вибори, переможцем яких оголосили Ніколаса Мадуро. Він очолює країну з 2013 року і неодноразово підтримував Росію у війні проти України.

Тим часом тисячі венесуельців взяли участь у вуличних протестах проти результатів виборів. Опозиція наполягає, що їхній кандидат отримав 73% голосів виборців, а результати сфальсифікували.

Рада національної безпеки США оприлюднила заяву, де вчергове закликала виборчі органи Венесуели оприлюднити повні, прозорі та детальні результати голосування, включно з даними виборчих дільниць.

“Це особливо критично, враховуючи, що є явні ознаки того, що результати виборів, оголошені Національною виборчою радою Венесуели, не відображають волю народу Венесуели, яка була виражена під час голосування 28-го липня”, — йдеться в повідомленні.

Тим часом Сполучені Штати досліджують іншу інформацію про вибори, яку надали громадські організації та міжнародні спостерігачі.

Речниця адміністрації президента Карін Жан Пʼєр наголосила під час брифінгу у Білому домі, що Сполучені Штати стоять на боці демократичних прагнень народу Венесуели, зокрема підтримуючи право народу висловлювати свої погляди вільно і без репресій.

Речниця повідомила, що США продовжують калібрувати політику санкцій щодо посадовців Венесуели і після оцінки дій адміністрації Мадуро, Америка “дасть свою відповідь”.

Ведан Патель пояснив, що політика санкцій щодо Венесуели базуватиметься на тому, як вчинять Мадуро та його представники.

Має бути реакція на арешт лідерів венесуельської опозиції. Будь-які політичні репресії чи насильство проти протестувальників чи опозиції є, вочевидь, неприпустимими
Карін Жан П'єр

Жан Пʼєр також анонсувала розмову між президентом США та президентом Бразилії щодо ситуації у Венесуелі.

“Світ спостерігає. Безумовно, має бути реакція на арешт лідерів венесуельської опозиції. Будь-які політичні репресії чи насильство проти протестувальників чи опозиції є, вочевидь, неприпустимими”, — підсумувала вона.

США не єдина країна, яка вимагає оприлюднити прозорі дані виборів у Венесуелі. У спільному листі Аргентина, Коста-Рика, Еквадор, Гватемала, Парагвай, Перу, Домініканська Республіка та Уругвай вже висловили «глибоку стурбованість» голосуванням і вимагають термінового засідання Організації американських держав.

У відповідь Мадуро відкликав дипломатичний персонал із семи країн Латинської Америки і звернувся до цих країн із проханням відкликати своїх міністерств закордонних справ з Венесуели.

“Це демонструє нетерпимість режиму Мадуро до інакомислення та відсутність відданості основним демократичним принципам, які інші регіональні уряди не просто поділяють, а й захищають”, — вважає Пател.

Раніше Голос Америки детально аналізував, що відбувається у Венесуелі та як протести у країні можуть вплинути на вибори у США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG