Спеціальні потреби

Блінкен висловився за припинення будь-яких ескалаційних дій на Близькому Сході


Держсекретар США Ентоні Блінкен, Каїр, 18 вересня 2024. Evelyn Hockstein / POOL / AFP
Держсекретар США Ентоні Блінкен, Каїр, 18 вересня 2024. Evelyn Hockstein / POOL / AFP

Головні дипломати США, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії обговорили у Парижі розвиток ситуації на Близькому Сході. Зокрема йшлось про можливе припинення вогню у Газі та загострення між Ізраїлем та Ліваном.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не хоче бачити будь-яких ескалаційних дій з боку будь-якої сторони, які ще більше ускладнять угоду про припинення вогню в Газі. Він додав, що вважає припинення вогню можливим і необхідним.

Напередодні зустрічі Блінкен сказав, що за останні півтора місяця було досягнуто прогресу в перемовинах про припинення вогню, але тепер і Ізраїль, і ХАМАС, визнаний у США терористичним угрупованням, повинні продемонструвати "політичну волю" для укладення угоди.

Поштовх до припинення вогню може бути ускладнений серією смертоносних вибухів в Лівані та Сирії пейджерів і рацій, які використовували члени бойового угруповання "Хезболла", визнаного у США терористичним.

Вибухи відбулися невдовзі після того, як Ізраїль оголосив про розширення своєї війни проти ХАМАСу та включення до своїх воєнних цілей повернення до своїх домівок мешканцям північного Ізраїлю, які були евакуйовані через зіткнення між ізраїльськими військами та "Хезболлою" на ізраїльсько-ліванському кордоні.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив стурбованість нападом, який багато хто приписує Ізраїлю. "Очевидно, логіка вибуху всіх цих пристроїв полягає в тому, щоб зробити це як превентивний удар перед великою військовою операцією, — сказав він. — Тому настільки ж важливим, як і подія сама по собі, є свідчення того, що ця подія підтверджує, що існує серйозний ризик різкої ескалації в Лівані, і потрібно зробити все, щоб уникнути цієї ескалації".

Ізраїль не взяв на себе відповідальність за вибухи.

"Хезболла", союзник ХАМАС, почав свої майже щоденні атаки незабаром після початку війни в Газі, змусивши десятки тисяч людей покинути свої домівки. "Хезболла", яка, як і ХАМАС, підтримується Іраном, заявила, що припинить напади, якщо буде досягнута угода про припинення вогню в Газі.

У середу Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає Ізраїль припинити окупацію палестинських земель протягом року. У тексті також пропонуються санкції та кроки до припинення постачання зброї до Ізраїлю, якщо вона може бути використана в палестинських районах. Резолюція була прийнята 124 голосами "за", 14 "проти", 43 утрималися.

Сполучені Штати проголосували проти. "Сьогодні ця резолюція не дає жодного шляху вперед чи надії, — заявила посолка Лінда Томас-Грінфілд на асамблеї в понеділок. — Її ухвалення не врятує життя палестинців, не поверне заручників додому, не покінчить з ізраїльськими поселеннями чи не пожвавить мирний процес".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG