Спеціальні потреби

“Це не конфлікт росіян та українців”. Російський опозиціонер Яшин - про війну, Путіна та чи варто допомагати ЗСУ


Ілля Яшин після звільнення з російської тюрми у Берліні, Німеччина, 9 серпня 2024 року. Фото: AP/Markus Schreiber
Ілля Яшин після звільнення з російської тюрми у Берліні, Німеччина, 9 серпня 2024 року. Фото: AP/Markus Schreiber

Путін напав на Україну, бо українці обрали свободу, а не тому, що Путін не любить українців за етнічною ознакою, так вважає російський опозиційний політик Ілля Яшин.

Колишній політв'язень, звільнений під час масштабного обміну в'язнями між Заходом та Росією, в інтерв'ю кореспонденту Російської служби Голосу Америки Рафаелю Саакову розповів про своє бачення війни в Україні та поділився, як він, як політик, збирається домагатися змін в Росії. Зокрема, радить росіянам "бути терплячими" та "зберігати спокій".

Після звільнення з російської тюрми Яшин потрапив до Німеччини. Звідси він має намір займатися політичною діяльністю у Росії.

“Я, звичайно, звертатимуся до російського народу, до людей, які живуть у Росії. Я намагатимусь знайти такий канал комунікації, щоб люди мене чули. Я намагатимусь добирати такі слова, щоб бути почутим. І я ніколи не забуватиму про те, що я все-таки, в першу чергу, російський політик, і мій народ живе в Росії”, - сказав Яшин.

Яшин має намір відновитись фізично та психологічно після тюрми, але каже, що вже відчув інтерес до його діяльності з боку його прихильників та від журналістів.

“Мені дуже подобається те, що більшість цих людей все-таки мислять себе саме як російські громадяни, хоч і за кордоном, і ми ніколи не будемо забувати про те, що наша батьківщина - це Росія, і наша мета - вільна, мирна та щаслива Росія”.

“Путін напав на Україну не тому, що йому не подобаються українці”

В інтерв'ю Голосу Америки Яшин називає війну в Україні “конфліктом цінностей” і вкотре заперечує думку, що війна Росії є етнічним конфліктом проти України.

“Путін напав на Україну не тому, що йому не подобаються українці з етнічної точки зору, - сказав російський опозиційний політик Яшин. - Путін напав на українців, бо українці зробили вибір на користь свободи, усвідомили себе частиною Європи, бо Україна вирішила вийти з-під контролю Кремля та не хоче почуватися як частина імперії”.

Президент Росії неодноразово заявляв, що Україна - це не справжня держава, і що українського народу не існує. Зокрема, цими твердженнями він виправдовував у своїй відомій промові повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Про те, що війна Росії спрямована проти українців як нації неодноразово заявляли й міжнародні політики та оглядачі.

Тімоті Снайдер, професор Єльського університету, заявляв, що “Росія не просто веде війну проти невинної нації, російське керівництво навмисно руйнує мовну та моральну структуру, яку ми сформували після Другої світової війни”.

“Путін хоче консолідувати цивілізаційний кордон Росії, як він це називає, і робить це шляхом вторгнення в суверенну європейську країну”, - зазначив після великого вторгнення в Україну аналітик Інституту наук про людину у Відні Іван Вейвода у коментарі The New York Times.

“Він [Путін] повертається до небезпечного, ірредентичного (такого, що прагне возз'єднання з іншими територіями, щоб бути титульною державою) та етнічного націоналістичного погляду на суверенітет і самовизначення”, — цитує NYT Наталію Точчі, директорку Інституту міжнародних відносин Італії.

“Це не конфлікт росіян та українців”

За баченням Іллі Яшина, нинішня війна, яку він називає конфліктом або кровопролиттям, “проходить практично через всю східну Європу".

Яшин в інтерв'ю не згадує про загиблих українців, але наголошує, що через цей конфлікт і в Росії "людей пригнічують":

"І в Росії цей конфлікт відчувається, тому що людей, яких пригнічують у нашій країні, відправляють до в'язниць, з ними теж ведуть війну і деяких із них також убивають”.

Опозиціонер Яшин вважає, що росіяни, які загинули від режиму Путіна, - це також жертви війни в Україні.

“Борис Нємцов, якого застрелили у 2015 році, Олексій Навальний і, наприклад, Павло Кушнір, якого було затримано за антивоєнні вірші, та померлий в СІЗО Біробіджан. Це жертви цієї війни”, - розповідає Яшин в інтерв’ю Російській службі Голосу Америки.

Він говорить про "естетику смерті" та мракобісся - слово, яким часто послуговуються у російській пропаганді.

“Це не конфлікт росіян та українців. Це конфлікт між тиранією та свободою, це конфлікт між прогресом та регресом, і мракобіссям. Це конфлікт між смертю та життям – між естетикою смерті та цінністю людського життя”, - проголошує опозиціонер з Росії, якого звільнили з російського полону під час великого обміну в’язнями.

“Лінія фронту цієї війни проходить і через Білорусь, де Лукашенко теж утоптує в асфальт, садить, б'є людей, які хочуть демократичного вільного вибору для Білорусі”, додає Яшин.

“Давайте наберемось терпіння, давайте зберігати спокій”

На питання журналіста, чи можливо Росію звільнити від режиму Путіна силовим методом, Яшин відповів, що ніколи не візьме в руки зброю.

“Я – політик, я використовую у своїй роботі, у своїй діяльності, політичні методи. Я не польовий командир, не генерал, ніколи не брав у руки зброю і не збираюся цього робити. … Хай кожен діє так, як вважає за потрібне”, - сказав він.

Коли журналіст зауважив, що громадяни сьогодні в Росії не можуть виходити на протести, щоб висловити свою думку, Яшин порадив “набратись терпіння” і “зберігати спокій”.

“Зрозуміло, що зараз Росія - на піку придушення громадянської активності. Так було і в інших країнах. Сьогодні люди не можуть виходити, а потім греблю проривають і вулиці заповнюються людьми, і влада змінюється. Давайте наберемось терпіння, давайте, що називається, зберігати спокій і послідовно досягати своїх цілей. Я впевнений, що зміни не за горами”, - заявив колишній політв’язень.

При цьому на питання, чи Україна та Росія мають сісти за стіл переговорів, Яшин відповів, що "Україні треба сідати за стіл переговорів, коли Україна сама вважатиме, що їй треба сідати за стіл переговорів".

"Зрозуміло, що рано чи пізно будь-які війни закінчуються переговорами", - додав Яшин.

“Я не Че Гевара, я не беру в руки зброю”

На питання, чи він погоджується з іншим російським опозиціонером Пивоваровим, який вважає недопустимою для себе підтримку Збройних сил України, Ілля Яшин прямо не відповів. Але сказав:

“Я - політик, я не командир повстанського батальйону, я не Че Гевара, не бойовик, я не беру в руки зброю. Я працюю з громадською думкою”.

Пивоваров, якого також звільнили під час “великого обміну” в’язнями, після звільнення в інтерв’ю “Новій газеті” заявив:

"Що стосується ЗСУ. Це питання, яке неправильно взагалі ставити російським політикам, тому що зрозуміло, що людина, яка хотіла б відповісти на це інакше, ніж я, відразу отримує кримінальну справу в Росії... Щодо підтримки саме військових сил, на жаль, це неприпустимо для мене, тому що я все-таки залишаюся російським політиком", – сказав Пивоваров.

Яшин в інтерв’ю Голосу Америки також додав, що уряди західних країн мають “врятувати Україну”, щоб загарбницька політика Путіна не стала ще жорсткішою. Яшин переконаний, що в разі, коли Путіна не стане, в Росії відкриється “вікно можливостей”, і це дасть їм “шанс на зміни”, хоча не виключає, що політична система може “трансформуватися в нову диктатуру, нову тиранію”.

Як повідомляв Голос Америки, під час обміну ув’язненими 1 серпня Росія звільнила американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морпіха США Пола Вілана, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, а також російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу. Додому повернулися також п’ять громадян Німеччини, які були політичними ув’язненими в Росії. Крім цього Росія звільнила сімох політичних ув’язнених громадян Росії.

Читайте також:

Як вибори у США можуть вплинути на політику щодо України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG