Спеціальні потреби

Що союзники України заявляють про удари західною зброєю по цілях в Росії


На цьому ілюстративному зображенні, наданому армією США, військові США завантажують армійські тактичні ракетні системи (ATACMS) на високомобільну артилерійську ракетну систему (HIMARS) у Квінсленді, Австралія, 26 липня 2023 р. (Фото: Сержант 1-го класу Ендрю Діксон/США через AP)
На цьому ілюстративному зображенні, наданому армією США, військові США завантажують армійські тактичні ракетні системи (ATACMS) на високомобільну артилерійську ракетну систему (HIMARS) у Квінсленді, Австралія, 26 липня 2023 р. (Фото: Сержант 1-го класу Ендрю Діксон/США через AP)

Україна закликала своїх партнерів, головним чином Сполучені Штати, дозволити використовувати надану Заходом зброю для ударів всередині Росії. Київ закликає союзників відмовитися від офіційної позиції, яку деякі з них займали протягом 27-місячного повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

20 травня президент України Володимир Зеленський повідомив агентству Reuters, що відбулися переговори із союзниками Києва щодо застосування їхньої зброї для ударів по російських військових цілях на кордоні та всередині Росії.

За його словами, переговори не дали “нічого позитивного”, але деякі партнери змінили свою риторику з цього приводу.

Президент Росії Володимир Путін 28 травня, попередив країни НАТО, що вони граються з вогнем, коли пропонують дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по цілях всередині Росії.

Партнери Києва дотепер виголосили такі офіційні позиції.

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ

Колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі сказав минулого року: “Я можу сказати, що ми попросили українців не використовувати надане США обладнання для прямих нападів на Росію”.

Відповідаючи на питання про поточну позицію Вашингтона в середу, 29 травня, держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що вона “буде адаптуватися і коригуватися”.

“Я думаю, що те, що ви бачили протягом двох з гаком років, коли змінювався характер поля бою, змінювалися локації, засоби, які використовує Росія, ми адаптувалися і пристосовувалися до цього... Це саме те, що ми робитимемо і надалі”, - сказав він.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив журналістам у Вашингтоні, що підтримка України з боку США еволюціонувала протягом війни. “Але також зараз у нашій політиці немає змін”.

ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав членів альянсу зняти обмеження на використання їх зброї, щоб дозволити Україні завдавати ударів по “законним військовим цілям” на території Росії.

“Настав час подумати, чи правильно буде скасувати деякі обмеження, які були введені, тому що зараз ми бачимо, що особливо в Харківській області лінія фронту та лінія кордону більш-менш збігаються”, — заявив Столтенберг, додавши, що остаточне рішення кожна країна має приймати самостійно.

Сам альянс як організація не постачає зброю Україні.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Під час візиту до Києва 3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон заявив агентству Reuters, що Україна може використовувати зброю, надану Лондоном, для ударів по цілях всередині Росії, і що Київ вирішує, чи робити це.

“Україна має на це право, - сказав він. - Подібно до того, як Росія завдає удару всередині України, ви цілком можете зрозуміти, чому Україна відчуває потребу забезпечити свій захист”.

ФРАНЦІЯ ТА НІМЕЧЧИНА

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у вівторок, 28 травня, що Україні слід дозволити завдавати ударів по військових об’єктах на території Росії, які Москва використовує для нападу на Україну.

“Ми вважаємо, що ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускають ракети, військові об’єкти, з яких атакують Україну”, – сказав він на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

“(Але) ми не повинні дозволити їм вражати інші цілі в Росії та цивільні чи інші військові об’єкти в Росії…” - додав Макрон.

Відповідаючи на запитання про це, Шольц сказав: “Мені дивно, коли деякі люди стверджують, що (Україні) не можна дозволяти захищатися і вживати відповідних для цього заходів”.

ІТАЛІЯ

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив у четвер, 30 травня, що Італія ніколи не надішле війська в Україну, і будь-яка зброя, яку вона поставила Києву, не повинна використовуватися на території Росії.

“Вся зброя, яка надходить з Італії (в Україну), має бути використана в Україні”, – сказав Таяні в інтерв’ю італійському суспільному мовнику RAI.

ДАНІЯ

Прем'єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен послалася на заяви Столтенберга в коментарях телекомпанії TV2 у вівторок, 28 травня.

“Ви можете використовувати те, що ми пожертвували Україні, також за межами України, тобто проти російських цілей, якщо це відповідає міжнародному праву”, – сказала вона.

“Генеральний секретар НАТО дуже чітко сказав щодо цього питання... що це в межах правил, коли ви ведете війну, тому що це Україна піддається нападу з боку Росії”.

При цьому вона не повідомила, чи стосуватиметься це винищувачів F-16, які Україна очікує отримати від Копенгагена.

НІДЕРЛАНДИ

У відповідь на запит про коментар, Міністерство оборони Нідерландів у середу, 29 травня, заявило, що Україна повинна використовувати надану зброю відповідно до міжнародного права.

“Крім цього, Нідерланди не накладають юридичних обмежень на використання зброї, поставленої Нідерландами, на російській території або над нею”, — йдеться в заяві.

ЧЕХІЯ

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на брифінгу 28 травня, заявив, що заяви Столтенберга та інших з цього приводу були “абсолютно логічними”.

“Україна є країною, яка захищається від російської агресії... і як країна, яка зазнала нападу, безперечно, має всі права використовувати всі можливості для свого захисту”.

КРАЇНИ БАЛТІЇ

Литва активно виступає за підтримку права України завдавати ударів по цілях у Росії.

“Спосіб реагувати на агресію Росії в Україні, а також у наших країнах - це... дозволити Україні використовувати ту зброю, яку вони вже мають, так, як їй потрібно”, - заявив 27 травня, міністр закордонних справ Габріеліус Ландсбергіс.

“Так ви керуєте ескалацією... так ви зупиняєте Росію”.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс також погодився зі Столтенбергом, заявивши CNN у понеділок, 27 травня: “Я вважаю, що немає жодної раціональної, прагматичної причини не дозволяти Україні використовувати цю зброю проти Росії найбільш ефективним способом”.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур закликав союзників Києва “посилити навчання українських бійців (та) дозволити Україні завдавати ударів по військових цілях у Росії”.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG