Спеціальні потреби

Зеленський попросив Папу Римського сприяти поверненню додому з Росії полонених українців, примусово вивезених дітей


Папа Франциск розмовляє з президентом України Володимиром Зеленським перед їхньою приватною зустріччю у Ватикані, 11 жовтня 2024 року. (Фото: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)
Папа Франциск розмовляє з президентом України Володимиром Зеленським перед їхньою приватною зустріччю у Ватикані, 11 жовтня 2024 року. (Фото: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі 11 жовтня попросив Папу Римського сприяти поверненню українців, зокрема дітей, які потрапили в полон або були примусово вивезені до Росії.

Вчора стало відомо, що в полоні в Росії загинула українська журналістка Вікторія Рощина. Для багатьох українських журналістів, які знали Вікторію, її загибель – це справжній удар.
Володимир Зеленський

Коментуючи свою зустріч з Франциском у соціальних мережах, Зеленський окремо згадав українську журналістку Вікторію Рощину, про загибель якої у російському полоні стало відомо 10 жовтня.

“Питання повернення наших людей додому з полону було головним під час зустрічі з Папою Римським Франциском. Розраховуємо на сприяння Святого Престолу поверненню додому захоплених у російський полон українців”, - написав президент.

Це була друга приватна зустріч Зеленського з Франциском за останні 4 місяці, адже вони також зустрілися у червні на полях саміту країн "Групи семи" на півдні Італії.

Протягом 35-хвилинної аудієнції, Зеленський також запросив Ватикан взяти участь у конференції щодо військовополонених, яка має відбутися пізніше у жовтні в Канаді.

“Для всіх нас в Україні залишається надзвичайно болісними питаннями все, що стосується полонених і депортованих людей. Це дорослі та діти, багато цивільних, які зараз перебувають у тюрмах і таборах в Росії”, - також зазначив Зеленський у соціальних мережах за результатами зустрічі.

“Вчора стало відомо, що в полоні в Росії загинула українська журналістка Вікторія Рощина. Для багатьох українських журналістів, які знали Вікторію, її загибель – це справжній удар. І в російському полоні залишаються ще багато інших журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, навіть просто звичайних людей, які були захоплені під час російської окупації”, - додав президент.

Під час зустрічі Зеленський подарував Франциску картину, написану олією, під назвою “Буча” на якій зображена дитина серед руїн міста Буча. В місті, що провело 33 дні в російській окупації навесні 2022 року, росіяни вчинили масові вбивства мирних жителів.

Своєю чергою Франциск подарував Зеленському бронзову статуетку з квіткою, що росте поруч із птахом, та написом: “Мир - це тендітна квітка”.

Раніше Україна вже закликала Ватикан допомогти у поверненні примусово вивезених до Росії дітей.

Франциск своєю чергою неодноразово закликав до миру та намагався зіграти посередницьку роль у конфлікті, однак його зусилля не принесли результатів.

Ба більше, у березні цього року Папа Римський викликав невдоволення українського уряду та суспільства, коли заявив про необхідність Україні “мати мужність білого прапора” задля завершення війни. Втім тоді різноманітні священнослужителі інтерпретували це радше як заклик до переговорів, а не пропозицію капітуляції.

Франциск також критично поставився до рішення заборонити в Україні діяльність пов’язаної з Росією Української Православної Церкви Московського Патріархату, яку підозрюють у поширенні проросійської пропаганди та шпигунській діяльності на користь Москви.

10 жовтня Папа Римський приватно зустрівся з Главою Української Греко-Католицької Церкви Верховним Архиєпископом Святославом Шевчуком, який приїхав з Києва на зустріч світових єпископів у Ватикані.

“Я хотів розповісти Папі про катастрофу війни та виклики, які прийдуть цієї зими”, — зазначив з цього приводу Шевчук.

Крім Папи, Зеленський також зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном і Секретарем з відносин між державами і міжнародними організаціями архієпископом Полом Галлагером.

“Обговорили реалізацію Формули миру. Зокрема, зосередили увагу на пункті щодо повернення депортованих дітей та звільнення цивільних заручників і військовополонених. Особливу увагу приділили підготовці на основі цього пункту Формули миру конференції, яка відбудеться 30–31 жовтня в Канаді”, - написав з цього приводу президент в мережі Х.

“Серед інших тем також обговорили результати нещодавнього візиту кардинала П’єтро Пароліна до України. Я впевнений, що це допоможе об’єднати міжнародні зусилля в процесі відновлення суверенітету й територіальної цілісності України”, - додав він.

Зеленський відправляє Ватикан у рамках туру європейськими столицями, під час якого він намагається здобути підтримку союзників для свого “плану перемоги” у війні, а також забезпечити додаткову підтримку європейських держав напередодні важкої зими.

На 12 жовтня було заплановано зустріч лідерів західних держав, на чолі з президентом США Джо Байденом, під час чергової конференції союзників України у форматі Рамштайн. Втім через загрозу урагану “Мілтон” Байден не зміг прибути на зустріч, а саму зустріч перенесли на невизначений термін.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Європейське турне президента Зеленського та важливі заяви – подробиці. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG