Спеціальні потреби

Зеленський на полях саміту НАТО обговорив ППО та оборонні потреби з канцлером Шольцем, премʼєром Схоофом


Президент України Володимир Зеленський виступає в Інституті Рональда Рейгана на полях саміту НАТО у Вашингтоні у вівторок, 9 липня 2024 року. (AP Photo/Jose Luis Magana)
Президент України Володимир Зеленський виступає в Інституті Рональда Рейгана на полях саміту НАТО у Вашингтоні у вівторок, 9 липня 2024 року. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Зміцнення ППО та оборонні потреби українського війська обговорив у середу на полях саміту НАТО президент України Володимир Зеленський під час зустрічей і канцлером Німеччини Олафом Шольцем та новим прем'єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом.

На зустрічі з канцлером Шольцем порушили питання щодо посилення протиповітряної оборони України, додаткові системи Patriot та загалом обговорили ситуацію на фронті.

"Поінформував про ситуацію на полі бою, зокрема на Харківському напрямку, на сході нашої країни та про терор у повітряному просторі. Обговорили стратегію боротьби з носіями російських керованих авіабомб та розвідувальними дронами.", - прокоментував зустріч президент Зеленський у соціальній мережі Х.

Інша важлива для України зустріч - з прем'єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом, якого нещодавно призначили.

"Основна увага під час переговорів – посиленню української ППО, оборонним потребам України, розвитку оборонної співпраці та плануванню підготовки українських пілотів", - зазначив Зеленський.

У середу президент Румунії Клаус Йоганніс на саміті НАТО наголосив, що союзники по альянсу надали лише половину допомоги, яку обіцяли Україні.

“Щодо допомоги, яку ми всі надаємо Україні, думаю, що час бути реалістами, ми виконали приблизно половину того, що обіцяли. Цього недостатньо. Якщо ми хочемо, щоб Україна перемогла, ми повинні допомагати більше”, - заявив Йоганніс. Він також зауважив, що заявою НАТО також буде передбачено посилення протиповітряної оборони на східному фланзі альянсу.

Згідно з проєктом комюніке саміту, країни НАТО мають намір протягом наступного року надати Україні військову допомогу в розмірі щонайменше 40 мільярдів євро (43,28 мільярда доларів).

Наразі члени НАТО вже оголосили про надання Україні п'яти додаткових зенітно-ракетних комплексів Patriot та інших систем протиповітряної оборони.

Дивіться також:

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG