Спеціальні потреби

Зеленський у Рейк'явіку презентує свій план перемоги прем'єрам країн Північної Європи


Прем’єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктсон та президент України Володимир Зеленський під час підписання довгострокової двосторонньої угоди між країнами 31 травня 2024 року у Стокгольмі. Фото: Уряд Ісландії
Прем’єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктсон та президент України Володимир Зеленський під час підписання довгострокової двосторонньої угоди між країнами 31 травня 2024 року у Стокгольмі. Фото: Уряд Ісландії

Президент України виступить на сесії Північної Ради у Рейк'явіку, Ісландія, 29 жовтня. На захід, який цього року має тему “Мир і безпека в Арктиці”, прибудуть очільники та представники урядів і парламентів країн Північної Європи.

“Наші дискусії будуть зосереджені на підтримці Плану перемоги та сферах, де наша співпраця може дати максимальні результати: фінансування українського виробництва зброї та потужностей великої дальності, зусилля з підготовки до зимового періоду, морська безпека, обмеження тіньового флоту Росії, посилення оборонної допомоги, забезпечення навчання та обладнання для українських військ”, - розповів Володимир Зеленський в обліковому записі у мережі Х.

Північна Рада здійснюватиме пряму трансляцію звернення Зеленського до членів сесії.

Президентка Північної ради, ісландська політикиня Бріндіс Харальдсдоттір і віцепрезидентка організації, колишня міністерка фінансів Ісландії, Одні Хардардоттір назвали візит Зеленського на сесію "великою честю":

"Ми обоє раді та пишаємося тим, що скандинавська підтримка України є такою сильною та непохитною в усьому північному політичному спектрі. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році країни Північної Європи активно підтримують Україну в її боротьбі".

“Зусилля щодо захисту демократії, верховенства права та прав людини є ключовими елементами міжнародної стратегії Північної Ради, про що свідчить наша рішуча підтримка України”, - заявила Крістіна Хаффос, генеральна секретарка Північної Ради, політикиня та колишня міністерка фінансів Фарерських островів.

В межах сесії Північної Ради президент України проведе двосторонні зустрічі із прем’єр-міністрами Північних країн.

Крім того, Володимир Зеленський у Рейк’явіку зустрінеться з президенткою Ісландії Халлою Томасдоттір, прем’єр-міністром країни Б’ярні Бенедіктсоном та візьме участь у четвертому Північноукраїнському саміті. Про це повідомляє уряд Ісландії.

Напередодні у Києві Зеленський отримав вірчі грамоти від нового посла Ісландії в Україні Фрідріка Йонссона.

“Наші стосунки міцні, а ісландська підтримка України підтримка України непохитна. Разом Україна та Ісландія - ми працюватимемо для справедливого та міцного миру”, - мовиться у дописі МЗС Ісландії.

Йонссон є ісландським послом за сумісництвом в Україні, Польщі, Болгарії та Румунії, з резиденцією у Варшаві.

Ісландія засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Країна підтримувала декларації “Групи семи” про підтримку України та висловила зобов’язання надавати військову, економічну та гуманітарну допомогу Україні індивідуально та колективно з країнами Північної Європи та в межах інших міжнародних форматів.

У квітні 2024 року парламент Ісландії ухвалив резолюцію про підтримку України, де підтвердив зобов’язання Ісландії щодо допомоги Україні.

За повідомленням Офісу президента України, у 2022 та 2023 роках Ісландія надала Україні приблизно 2,9 млрд ісландських крон (близько 20 млн доларів) на економічну та гуманітарну підтримку та 2,6 млрд ісландських крон на підтримку оборони України.

У Парламентській резолюції Ісландія зобов’язалася виділяти щонайменше 4 млрд ісландських крон (по 29 млн доларів) щорічно протягом 2024–2028 років за умови щорічного затвердження цих виплат парламентом.

У 2024 році Ісландія зобов’язалася виділити 2 млн євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для України.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG