Спеціальні потреби

Одна з найкращих фехтувальниць усіх часів – французька преса про олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан


Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлії Бакастова здобули золото для України на Олімпійських іграх 2024 в Парижі. REUTERS/Albert Gea
Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлії Бакастова здобули золото для України на Олімпійських іграх 2024 в Парижі. REUTERS/Albert Gea

8 тисяч глядачів олімпійських змагань у Парижі скандували ім'я “Ольга!”, вітаючи українську фехтувальницю Ольгу Харлан. Здобувши перемогу, вона стала абсолютною рекордсменкою України за кількістю медалей на Олімпіадах, а телеканал France 24 назвав її однією з найкращих фехтувальниць усіх часів.

3 серпня збірна України виграла золоту нагороду в жіночих командних змаганнях з фехтування на шаблі. Золоту медаль Україні принесоли Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлії Бакастова. Для Харлан це шоста олімпійська медаль у кар’єрі.

Українську перемогу у Парижі святкували гучно, стадіон скандував ім'я Ольги Харлан, 3 серпня 2024р. AP Photo/Andrew Medichini
Українську перемогу у Парижі святкували гучно, стадіон скандував ім'я Ольги Харлан, 3 серпня 2024р. AP Photo/Andrew Medichini
Можна було подумати, що цього вечора перемогли французи
France 24

“Можна було подумати, що цього вечора перемогли французи”, – пише France 24 про момент української перемоги на Олімпіаді-2024.

Сама Ольга Харлан також відзначила неймовірну підтримку у Парижі та подякувала глядачам: “Я не могла у це повірити. Вони кричали: “Ольга, Ольга!” Це прекрасно! Дякую тобі, Париже”.

Franck FIFE / AFP
Franck FIFE / AFP

“Вона практично несла свою команду на спині, – пише France 24. – Забила 22 удари з 45 необхідних для перемоги і лише 10 пропустила”.

Суперзірка

Radio France Internationale називає Харлан “суперзіркою”.

Україна наразі виборола три нагороди: по одній золотій, срібній та бронзовій, нагадує Радіо Свобода.

“Дякую за результат, за характер, за те, що українці перемагають! Вболіваємо за наших і підтримуємо всією країною”, – написав президент України Володимир Зеленський у мережі Х з приводу перемоги шаблісток.

Ольга Харлан, відома відмовою потиснути руку російським суперницям, також заявила, що Росія “тероризує не лише Україну, а і спорт”, а також що “ніколи ніхто не може примусити до миру, жодними рукостисканнями”.

France 24 нагадує, що Харлан з початку російської війни проти України була одним із найвідданіших голосів за недопущення росіян до спортивних змагань.

Як відомо, фехтувальників немає серед тих 15 російських спортсменів, які змагаються на Олімпіаді без прапора своєї країни та національного гімну.

“Рік тому я була на межі того, щоб кинути фехтування через мою дискваліфікацію, – поділилася Харлан. – Але я повернулася! І це те повідомлення, яке я хотіла б передати: продовжуй вірити, продовжуй працювати і ніколи не здавайся. Як Україна!»

Разом із десятками тисяч загиблих у війні серед мирного населення, у боях загинуло близько 500 українських спортсменів і тренерів найвищого рівня. За останніми підрахунками, 518 стадіонів і спортивних тренувальних споруд було пошкоджено або зруйновано. Сотні українських олімпійців тренувалися за межами країни, як і Ольга Харлан, яка живе в Італії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG