Спеціальні потреби

Міністри оборони країн G7 підтвердили «незворотний» шлях України до членства в НАТО


Міністри оборони країн G7 на зустрічі у Неаполі, Італія, 19 жовтня 2024 року. Також на зустріч запрошені міністр національної оборони Японії, Накатані та верховний представник ЄС Боррель міністр оборони України Рустем Умєров. REUTERS
Міністри оборони країн G7 на зустрічі у Неаполі, Італія, 19 жовтня 2024 року. Також на зустріч запрошені міністр національної оборони Японії, Накатані та верховний представник ЄС Боррель міністр оборони України Рустем Умєров. REUTERS

Міністри оборони країн Групи семи (G7) багатих демократій у суботу підтримали «незворотний» шлях України до членства в НАТО.

У своїй підсумковій заяві G7 підтримала «незворотний шлях Києва до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО».

Цього року Італія головує у G7, куди входять також США, Канада, Франція, Німеччина та Велика Британія. До переговорів також долучилися представники НАТО, Євросоюзу та міністр оборони України Рустем Умєров.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто, який приймав зустріч у Неаполі, сказав журналістам, що в усьому світі «погіршилась система безпеки» та додав, що найближчі прогнози щодо вирішення конфліктів у ньому «не можуть бути позитивними».

Цього тижня президент України Володимир Зеленський представив свій «план перемоги» ЄС і НАТО, але не отримав негайного запрошення до членства, до якого він закликав.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його турбує внесок Північної Кореї у військові дії Росії.

«(Це) чітко показує, що цей конфлікт поширюється на інші регіони світу з точки зору його охоплення», — сказав він, у той час як G7 також висловила стурбованість підтримкою Китаєм Москви та нещодавніх військових навчань Пекіна навколо Тайваню.

Спільна декларація G7 закликала до негайного припинення вогню в Газі та звільнення ізраїльських заручників, які все ще утримуються ХАМАСом, зазначивши, що напади та помста ризикують «розпалити неконтрольовану ескалацію на Близькому Сході».

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що вбивство в четвер колишнього лідера ХАМАС Ях'ї Синвара може підвищити шанси на припинення конфлікту в Газі, що нарешті дозволить надати більше гуманітарної допомоги постраждалому війною населенню.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG