Спеціальні потреби

Байден: США та європейські лідери "одностайні" щодо протидії конфлікту на Близькому Сході


Президент США Джо Байден на борту Air Force One в аеропорту поблизу Берліна, Німеччина, 18 жовтня 2024 р. AP Photo/Matthias Schrader
Президент США Джо Байден на борту Air Force One в аеропорту поблизу Берліна, Німеччина, 18 жовтня 2024 р. AP Photo/Matthias Schrader

Президент США Джо Байден назвав смерть лідера ХАМАСу Яхьї Синвара “моментом справедливості” і додав, що на його руках була кров американців і ізраїльтян, палестинців і німців та багатьох інших.

Про це президент Сполучених Штатів заявив у Берліні під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Він також обговорив ситуацію на Близькому Сході із лідерами Німеччини, Франції та Великої Британії під час візиту до Європи.

Байден розповів, що закликав прем’єр-міністра Ізраїлю “зробити цей момент можливістю шукати шлях до миру, кращого майбутнього в Газі без ХАМАСу”.

Він також подякував європейським партнерам за накладання санкцій услід за США проти Ірану за його політику дестабілізації, зокрема надання ракет і безпілотників Росії для використання проти України.

“Цю координацію потрібно продовжувати”, – наголосив Байден.

Він подякував окремо Німеччині “за тверду стійкість проти жорстокого сплеску антисемітизму, ненависті та екстремізму”.

Зі свого боку канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Ізраїль має право захищатися, а Німеччина стоїть на боці Ізраїлю і намагається запобігти подальшій ескалації у регіоні.

Шольц також висловив сподівання, що зі смертю лідера ХАМАСу Синвара, “відповідального за жахливі терористичні атаки”, відчутною стане перспектива припинення вогню в Газі та досягнення угоди про звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом.

За інформацією каналу CBS News, Байден наприкінці візиту запевнив журналістів, що стосовно Близького Сходу США та європейські союзники мають спільні погляди.

“Ми вважаємо, що там є шлях до миру, – додав Байден. – Це буде важко. Це буде складно. У цьому була повна одностайність”.

Агенція Reuters додає, що Байден “бачить можливість потенційно припинити війну між Ізраїлем та Іраном “на деякий час”.

Агенція цитує розмову президента з журналістами наприкінці візиту до Берліна, під час якої Байден сказав, що має розуміння того, як і коли Ізраїль збирається відповісти на ракетні атаки Ірану.

Він відмовився озвучити деталі, але повідомив, що “є можливість розібратися з Ізраїлем та Іраном у спосіб, який потенційно на деякий час припинить їхній конфлікт на Близькому Сході”. І додав, що з цим погоджуються європейські колеги.

Байден додав, що, на його думку, є можливість працювати над припиненням вогню в Лівані, але такі зусилля будуть важчими в Газі.

Напруга у регіоні зростає на тлі планів Ізраїля відповісти на ракетний обстріл, здійснений Тегераном 1-го жовтня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG