Спеціальні потреби

Примусове завезення людей у Росії є державною політикою – звіт Державного департаменту про торгівлю людьми


Державний секретар США Ентоні Блінкен стоїть разом із Еумелісом Моєю Гойтте, героїнею звіту про торгівлю людьми (TIP) за 2023 рік за її роботу у Венесуелі, під час церемонії оприлюднення звіту за 2023 рік. Вашингтон, 15 червня 2023 року. (Фото SAUL LOEB / AFP)
Державний секретар США Ентоні Блінкен стоїть разом із Еумелісом Моєю Гойтте, героїнею звіту про торгівлю людьми (TIP) за 2023 рік за її роботу у Венесуелі, під час церемонії оприлюднення звіту за 2023 рік. Вашингтон, 15 червня 2023 року. (Фото SAUL LOEB / AFP)

У Росії існує державна політика із завезення громадян України та північнокорейських робітників, мовиться у звіті Державного департаменту про торгівлю людьми за 2023. У доповіді також говориться про «примусове переміщення тисяч українських дітей до Росії», яке є предметом переслідування Міжнародним кримінальним судом проти російських посадовців, включно з президентом Володимиром Путіним.

Якщо інші країни, не можуть захищати жертв перемитництва людьми переважно через проблеми функціонування уряду, то в Росії йдеться саме про державну політику щодо громадян України, вивезених з території держави, з якою Росія веде загарбницьку війну, і громадян Північної Кореї, які не мають громадянських прав ані у своїй країні, ані в Росії. При цьому ситуація погіршилася у порівнянні з минулим роком, мовиться у звіті.

«У рамках загарбницької війни проти України російський уряд запровадив розгалужену фільтраційну операцію та систему затримання, яка включала використання примусової праці. Уряд зберігав умови примусової праці північнокорейських робітників Корейською Народно-Демократичною Республікою (КНДР)», – мовиться у звіті, який Державний департамент США зобов’язаний готувати щорічно, і в якому йдеться про те, що різні країни у світі роблять для захисту жертв перемитництва людьми.

Також у звіті зафіксовані повідомлення про те, що «російські посадовці примушували, обманювали або змушували повнолітніх іноземних громадян брати участь у загарбницькій війні Росії проти України».

У звіті Державного департаменту про торгівлю людьми за 2023 рік Росія залишилася в списку «державних спонсорів» торгівлі людьми.

Представляючи звіт у Державному департаменті 15 червня, посолка з особливих доручень з моніторингу та боротьби з торгівлею людьми Сінді Дайер сказала, що США «глибоко стурбовані торгівлею людьми, з якою стикаються всі ті, хто тікає від війни в Україні» в інших країнах.

За її словами, повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 8 мільйонів людей покинути Україну та залишило півтора мільйона вимушених переселенців всередині країни станом травень 2023 року.

«Ми активно спостерігаємо. Ми були раді, що уряди та організації насправді виявили порівняно мало підтверджених випадків торгівлі людьми серед цих біженців. Проте ми як і раніше дуже стурбовані та тісно співпрацюємо з нашими союзниками в Європі, щоб справді активно контролювати цю систему, і ми особливо стурбовані торгівлею людьми також в Україні через вторгнення Росії, особливо щодо дітей та внутрішньо переміщених осіб», – сказала дипломатка.

Звіт також критикує інші країни за поводження з українськими біженцями. Зокрема, уряд Ізраїлю критикують за те, що близько 14 000 українських біженців, які прибули до країни до березня 2023 року, опинилися вразливим до торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації та примусової праці через неврегульованість свого правового статусу в країні.

Сама Україна також не уникла критики з боку Державного департаменту, який вважає, що «уряд України не повністю виконує мінімальні стандарти для викорінення торгівлі людьми, але докладає значних зусиль для цього». Звіт зазначає, що «уряд продемонстрував загалом збільшення зусиль порівняно з попереднім звітним періодом».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG