Лапландія приваблює туристів зі всього світу полярною екзотикою

Your browser doesn’t support HTML5

Фінляднія вабить туристів морозом

Столиця Лапландії місто Рованіемі від туризму лише за цей рік отримає понад 260 мільйонів доларів.
До Рованіемі шлях неблизький. Розташоване місто у сотнях кілометрів на північ від найбільших скандинавських міст, втім це не зупиняє потік туристів, які навіть попри рецесію та введений в країнах Єврозони режим економії, переповнили місто.

Загалом до столиці Лапландії кожного року приїжджають понад півмільйона туристів. Місто цілком ізольоване від цивілізації та рекламує себе як екологічний родинний курорт - така собі екзотична оаза на околиці Європи.
Лише цього року місто з населенням в шістдесят одну тисячу заробить на туризмі понад двісті шістдесят мільйонів доларів. Найпопулярніша принада - Парк Санта Клауса, де діти буквально поринають у зимову казку та мають нагоду зустріти самого господаря – Діда Мороза. Директор парку Катя Ікагеймо-Ланкінен каже, що бізнес в цьому році процвітає, як ніколи:

«Ми боялися, що туристів з Великобританії буде менше, але сталося навпаки. Збільшилась кількість гостей з Росії. Ми прогнозували, що іспанців буде менше, але, напевно, вони, відомі бажанням відчути казковий дух Різдва, таки приїхали і цього року у великій кількості».

В сорока кілометрах від парку – найпівнічніший зоопарк світу, Рануа.
Полярні ведмеді, вовки, олені – всіх їх можна побачити тут зблизька. Заради такої полярної екзотики туристи з півдня Європи готові витримувати незвичні морозні температури. Маргарет Бурон приїхала з Франції:

Це просто захоплює. По-перше, у Франції так холодно ніколи не буває. Так багато всюди снігу, я в захваті! Озера заковані кригою, по ній можна навіть ходити! Лижи, снігомобіль, зимове сафарі – все це справжня різдвяна казка
туристка з Франції Маргарет Бурон



Поряд з зоопарком - родинний готель, який відкривається кожного року першого грудня. У будиночку класу люкс може розміститися до 12 гостей. Все це коштує чотириста доларів за ніч. Кожний будиночок збудований у стилі фінського модерну та має власну сауну.

Інший готель «Арктік Сноу», у годині їзди від Рованіемі, пропонує насолодитись дещо іншою сауною – крижаною. Як і все в готелі, сауна зроблена повністю з льоду та снігу. Власник готелю Вілле Хавекко
каже, такої сауни у всій Фінляндії не знайти:

«Я просто хотів зробити щось унікальне. Поєднати холод та тепло».

Температура в кімнатах готелю, які повністю зроблені зі снігу, тримаються на позначці -10, а ніч в «Арктік Сноу» коштує 300 доларів.

Любителі екзотики можуть привезти спогади про відпочинок і додому. У вигляді унікальних прикрас. Місцевий ювелір Джуха Дженкер пропонує широкий вибір товарів – кільця, амулети, брошки, кільчики – все з видобутого по-сусідству золота та срібла. Унікальність - в дизайні прикрас. Всі вони відображають піктограми тварин, які є невід’ємною частиною лапландських шаманських вірувань.

«Історії - це найважливіше. За кожною прикрасою стоїть власна історія. Це все відображення шаманських оповідей, всі ці традиційні лапландські зображення побудовані на слові», - каже ювелір.

Що ж до задоволення гурманських потреб – місцеві ресторани не залишать вас голодними. Найбільш популярний ресторан в центрі міста «Нілі» пропонує традиційні лапландські страви – м'ясо оленя, лосось. На десерт – традиційні місцеві сири та свіжі ягоди. А більш витончений десерт можна поласувати у шоколадниці по-сусідству, де все виготовляється вручну.

Бізнес тримає це віддалене північне місто у гарній формі. І влада сподівається, що вони продовжуватимуть приваблювати туристів, які приїжджатимуть чи заради екзотики, чи для того, щоб відчути себе першопрохідцями та покорителями Заполяр’я.