Директор ФБР під вогнем критики за слова про Голокост

Джеймс Комі

Угорщина услід за Польщею засудила висловлювання директора ФБР Джеймса Комі, який, як могло здатися, зрівняв роль Польщі та Угорщини в Голокості з роллю Німеччини.

МЗС Угорщини заявило у вівторок, що слова Комі, вимовлені минулого тижня в Меморіальному музеї Голокосту та пізніше опубліковані в газеті Washington Post, образливі для угорців.

Міністерство повідомило, що надіслало письмову скаргу до посольства США в Будапешті.

«Слова директора ФБР свідчать про вражаючу бездушність і неприпустиму поверховість, – йдеться в заяві МЗС. – Ми не приймаємо подібні узагальнення і наклеп – від кого б вони не походили».

Говорячи про важливість просвітницької діяльності на тему Голокосту, Комі заявив, що «в глибині душі вбивці та їхні спільники в Німеччині, Польщі та Угорщині не вважали, що творять зло».

«Вони переконали себе, що це було правильно, – сказав Комі у виступі, текст якого був розміщений на сайті ФБР без будь-яких коментарів. – Це має по-справжньому лякати нас».

Висловлювання Комі були особливо образливими для поляків, які наголосили, що Польща перебувала під жорстокою окупацією Німеччини протягом усієї війни і активно протистояла їй.

Угорщина спочатку об’єдналася з Гітлером у боротьбі проти Радянського Союзу, але пізніше намагалася досягти мирної угоди з союзниками за антигітлерівською коаліцією, після чого її захопила Німеччина. Багато угорських чиновників добровільно виконували накази нацистів про депортацію євреїв.

Прем’єр-міністр Польщі Ева Копач у неділю назвала слова Комі «неприйнятними», заявивши, що «Польща була не винуватцем, а жертвою Другої світової війни».