Сорос: полегшіть Україні тягар заборгованості і не бійтеся дефолту

Джордж Сорос

Україна заслуговує на те, щоб позичальники полегшили тягар її заборгованості, пише Джордж Сорос у Wall Street Journal, – адже вона працює над реформами, які поставлять її економіку на ноги.

Переговори про реорганізацію боргу України тривають зараз у Сан-Франциско. Однак там, де панує «право сильного», єдиний важіль, який залишається Києву, – це погрожувати дефолтом, якщо позичальники не полегшать країні виплату боргу, пише видатний фінансист і меценат.

«Я певен, у відповідь власники облігацій попереджають Україну, що в разі оголошення дефолту ніхто ще довго не інвестуватиме в країну», – продовжує він.

Проте дефолти мають тривалі негативні наслідки зазвичай лише тоді, коли позичальники впираються до останнього, пише фінансист, натомість коли вони швидко досягають згоди з країною, навіть ціною певних збитків для себе, країна переважно повертається до норми за рік-два.

«Український уряд героїчно бореться за структурні реформи […]: викорінення корупції, реформування судової системи, припинення залежності країни від російського газу, включення економіки в Європейський Союз, підтримку сільського господарства, очищення банківської системи тощо. Якщо полегшення боргового тягаря може підтримати ці реформи, інвестори повинні вимагати цього (як це зараз робить МВФ) і не зважати на аргумент, нібито списання боргу віщує біду. Якщо дефолт залишиться єдиним способом полегшити борг, інвестори мають аплодувати Україні, а не засуджувати її за це», – переконує Сорос.