Екс-представник НАТО назвав рішення Байдена надати Києву касетні снаряди «розумним кроком» і закликав надати F-16

Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс

Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, похвалив рішення президента Байдена надати Україні касетні снаряди, назвавши це «розумним кроком», і закликав адміністрацію «активізуватись і надати F-16», повідомляє видання The Hill.

«Я вважаю, що це розумний крок з боку США — надати касетні боєприпаси, які можуть допомогти розблокувати цей наступ у майбутньому», — сказав Ставрідіс в інтерв’ю радіостанції WABC 770 AM.

Однак, хоча Україна «має перевагу» в тому, що Ставрідіс назвав «сухопутною війною», він припустив, що президент Путін «більш-менш контролює повітря».

«Зверніть увагу, ця повітряна війна — це те, де адміністрація повинна активізуватись і надати F-16, — сказав Ставрідіс. — Вони дають дозвіл на тренування, але наступний логічний крок — це вивести цей F-16 Fighting Falcon, як його називають, на поле бою, в небо над Україною».

«Я думаю, що це допомогло б українцям у другій війні, яка триває», – сказав Ставрідіс, маючи на увазі війну в повітрі. Він додав: «Адміністрації настав час по-справжньому схилитися до надання F-16».

Як раніше повідомляв Голос Америки, Міністерство оборони США оголосило про додаткову безпекову допомогу Україні вартістю у 800 мільйонів доларів — для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони. Це 42-й пакет допомоги за програмою президентських повноважень, коли техніку беруть із власних запасів Пентагону.

Пакет забезпечить Україну додатковими боєприпасами ППО, бронетехнікою, протитанковою зброєю, а також додатковими артилерійськими системами та боєприпасами, включаючи високоефективні та надійні покращеного типу боєприпаси подвійного призначення (DPICM), щодо яких адміністрація президента США провела широкі консультації з Конгресом, союзниками та партнерами. Йдеться про так звані касетні бомби.

«Ми усвідомлюємо усі складності [цього рішення]», — сказав заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол, оголошуючи складові нового пакету.