Деякі законодавці США висловили стурбованість наданням Україні касетних боєприпасів

Сенатор-демократ Тім Кейн і конгресвумен-демократка Барбара Лі висловили стурбованість у неділю у зв’язку з рішенням адміністрації президента Джо Байдена надіслати Україні касетні снаряди.

У п’ятницю Сполучені Штати заявили, що постачатимуть Києву касетні боєприпаси в рамках нового пакету заходів безпеки на суму 800 мільйонів доларів США, завдяки якому загальна військова допомога США сягне понад 40 мільярдів доларів з початку вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Член комітету Сенату зі збройних сил Тім Кейн сказав, що у нього є "деякі сумніви" щодо рішення США надіслати касетні бомби в Україну, оскільки це може надихнути інші країни обійти міжнародну конвенцію, що забороняє ці боєприпаси.

"Це може дати зелене світло іншим країнам також зробити щось інше", - сказав Кейн Fox News у неділю. Однак він додав, що "цінує, що адміністрація Байдена впоралася з ризиками".

Разом з тим він додав, що українські військові не використовуватимуть ці боєприпаси проти російських цивільних, додавши, що Київ дав запевнення, які були викладені Білим домом у п’ятницю.

Касетні боєприпаси заборонені понад 100 країнами. Росія, Україна та США не підписали Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє виробництво, накопичення, використання та передачу цієї зброї.

Конгресвумен-демократка Барбара Лі закликала адміністрацію Байдена переглянути цей крок.

"Касетні бомби ніколи не слід використовувати. Це переходить межу", - сказала вона CNN у неділю, додавши, що Сполучені Штати ризикують втратити своє "моральне лідерство", відправивши касетні бомби в Україну.

Представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі захистив це рішення адміністрації та сказав, що Сполучені Штати дуже зосереджені на зусиллях з розмінування в Україні.

"Ми дуже усвідомлюємо занепокоєння щодо жертв серед цивільного населення та нерозірваних боєприпасів, які підхоплюють цивільні особи або діти та отримують поранення", — сказав Кірбі в інтерв’ю ABC This Week.

"Але ці боєприпаси дійсно забезпечують корисну бойову здатність", - сказав він і додав, що Росія використовує в Україні касетні боєприпаси і "без розбору вбиває мирне населення", а українці використовуватимуть їх для захисту власної території.

Підтримка України на тлі вторгнення Росії в Сполучених Штатах була здебільшого двопартійною. Адміністрація Байдена та багато законодавців США від Демократичної та Республіканської партій захищали рішення відправити суперечливу зброю в Україну, заявляючи, що вона потрібна для прискорення контрнаступу Києва.

Голова Комітету у закордонних справах Палати представників конгресмен-республіканець Майкл МакКол заявив, що контрнаступ України йде повільно і касетні бомби можуть змінити ситуацію для українців.

"Я не бачу в цьому нічого поганого", - сказав МакКол CNN у неділю.

Як повідомляв раніше Голос Америки, оголошуючи складові нового пакету, заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол сказав, що США усвідомлюють "усі складності [цього рішення]".

Він також наголосив, що Росія безвідповідально і "без розбору" використовує касетні боєприпаси з початку повномасштабного вторгнення до України, атакуючи її суверенну територію. На противагу цьому, Україна просить цей вид зброї для захисту.