Помилування німця в Білорусі підживлює припущення про обмін в’язнями між Заходом та Москвою і Мінськом

Кадр з громадянином Німеччини Ріко Кріґером з інтерв’ю показаному на державному телеканалі Білорусі 30 липня 2024 р.

В Мінську оголосили, що білоруський правитель Александр Лукашенко вирішив помилувати засудженого до страти в Білорусі громадянина Німеччини Ріко Кріґера.

Це оголошення, а також нещодавній поспішний судовий вирок в Росії щодо американського журналіста Евана Ґершковича підживлює припущення про ймовірне приготування до можливого обміну в’язнями між західними країнами та Москвою і Мінськом.

Дивіться також: Байден: Не припинимо зусиль, поки не повернемо додому Гершковича, засудженого у Росії до 16 років тюрми

Білоруське державне телебачення 30 липня транслювало нараду Лукашенка з посадовцями, на якій він говорив про відповідь на прохання про помилування з боку Кріґера засудженого за звинуваченнями у тероризмі.

У повідомленнях з Мінська не вказано, чи це означає звільнення німецького громадянина і чи повернуть його на батьківщину.

Агенція Reuters пише, не подаючи джерел, що Білорусь “зараз веде переговори з Заходом про можливий обмін, який включатиме журналіста Евана Ґершковича, засудженого нещодавно в Росії за звинуваченнями у шпигунстві, які він відкидає, та інших західних громадян утримуваних в Росії”.

Британський політолог Марк Ґалеотті, автор низки книг про Росію, коментуючи вирок Ґершковичу каже, що закінчення процесу відкриває можливість обміну, який може бути подібний на багато таких обмінів у минулому.

Міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров цього місяця казав, що з червня 2021 року “відбуваються контакти” російських та американських спецслужб щодо можливого обміну.

Російський президент Владімір Путін в інтерв’ю американському журналісту Такеру Карлсону в лютому 2024 р. натякав на бажання “домовлятися” щодо американського журналіста.

Владімір Путін казав, що хоче, аби американські розвідслужби допомогли “розв'язати проблеми” російських спецслужб і зокрема він згадав про засудженого на заході вбивцю.

Про берлінського вбивцю: Німецький суд назвав Росію замовницею вбивства Хангошвілі у Берліні

Путін не називав імені, але описав чоловіка, який, за його словами, "з патріотичних міркувань ліквідував в одній з європейських столиць бандита”, причетного до війни в Чечні.

Тому опису відповідає засуджений в Німеччині в грудні 2021 року Вадим Красіков, якого визнали винним в убивстві Зелімхана Ханґошвілі в берлінському парку 2019 року.

Ріко Кріґер

В трансльованому білоруським телебаченням інтерв’ю минулого тижня Ріко Кріґер визнав себе винним і казав, що за вказівкою Служби Безпеки України він влаштував вибух на залізничній колії, внаслідок якого ніхто не зазнав поранень.

Кріґер зі сльозами казав, що шкодує за свої дії і сподівається на помилування від Лукашенка.

Білорусь - єдина країна в Європі, яка відкрито виконує смертні вироки.

Ріко Кріґер став першим засудженим до страти західним громадянином в Білорусі.

Дивіться також: "Агенти КДБ у 80-х роках вкидали у медіа ті самі наративи щодо нацизму". Інтерв'ю з очільницею Канадського інституту українських студій