МЗС України назвав рішення уряду Малі розірвати дипвідносини з Україною "недалекоглядним та поспішним"

Ілюстративне фото. Боєць одного з головних збройних угруповань Малі, Національного руху за визволення Азаваду (National Movement for the Liberation of Azawad), 28 серпня 2022 року. SOULEYMANE AG ANARA / AFP

Українське Міністерство закордонних справ назвало рішення перехідного уряду Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною "недалекоглядним та поспішним".

"Україна беззастережно дотримується норм міжнародного права, непорушності суверенітету та територіальної цілісності інших країн та рішуче відкидає звинувачення Перехідного уряду Малі у нібито "підтримці Україною міжнародного тероризму", - зазначено в заяві МЗС.

Там нагадали, що Україна як одна із держав-засновниць ООН у 20 столітті "активно підтримувала право народів Африки на незалежність та деколонізацію, зокрема й Республіки Малі". Натомість РФ у своїй війні проти України "руйнує архітектуру міжнародної безпеки, порушує Цілі та Принципи Статуту ООН, які зокрема гарантують право країн Африки на вільне майбутнє", - додали там.

Нагадаємо, уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин з Україною через те, що названо причетністю української спецслужби до дій антиурядових повстанців проти малійської армії і російських найманців в тій західноафриканській країні.

Оголошення Малі з’явилося 4 серпня після повідомлень, що минулого місяця озброєні групи повстанців - туарегів в тій країні розгромили армійські підрозділи, вбивши десятки малійських солдатів, а також найманців з російської військової компанії відомої як Вагнер.

Президент Росії Владімір Путін тисне руку президенту Малі Ассімі Гойта під час російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі, Росія, 29 липня 2023. Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency via REUTERS

У заяві малійського уряду від імені міністра полковника Абдулає Майґа йдеться, що речник української військової розвідки Андрій Юсов, мовляв, "визнав причетність" до дій антиурядових сил, які уряд Малі називає терористичними.

Уряд Малі також закидає Україні "втручання у внутрішні справи, агресію та порушення міжнародних норм в тому числі і Статуту ООН".

"Прикро, що Перехідний уряд Республіки Малі ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною, не провівши ретельне вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі, а також не надавши жодних доказів щодо причетності України до зазначеної події, - зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві. - При цьому ігнорується, що підконтрольні Кремлю військові структури, зокрема "Вагнер", використовують терористичні методи та є безпосередньо причетними до численних воєнних злочинів, вбивств цивільного населення та жорстокого поводження з військовополоненими як в Україні, так і в країнах Африки".

Україна залишає за собою право вжити "всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії" перехідного уряду Малі, додали в МЗС.

Оголошення з Малі з'явилося на тлі намагань України залучити якомога більше країн так званого Глобального півдня і зокрема держав Африки до міжнародного осуду російської агресії проти України. Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 4-8 серпня здійснює так зване "четверте африканське турне", відвідуючи Малаві, Замбію і Маврикій на сході Африканського континенту.

Дивіться також: Малі розриває відносини з Україною, звинувачуючи у втручанні