Опиратись імперським амбіціям Кремля закликає Британія у роковини спроб Росії незаконно анексувати території України

Архівне фото: українські військові поблізу Херсона, 2022 рік

Два роки тому РФ здійснила ще одну спробу незаконної анексії території України, оголосивши про свої права на частини Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей. Міжнародна спільнота не визнає права Росії на ці території.

"Позиція Великої Британії чітка: Донецька, Луганська, Херсонська, Запорізька області та Крим - це Україна", - йдеться в соцмедійному дописі, поширеному Міністерством закордонних справ Великої Британії 30 вересня.

30 вересня 2022 року Росія провела шахрайські референдуми, які у світі широко засудили, а в 2014 році Росія провела шахрайський референдум в Криму також не визнаний світом.

Сьогодні президент Росії Путін у своєму виступі заявив, що всіх цілей Росії у війні в Україні "буде досягнуто", і звернувся з традиційними звинуваченнями в бік Заходу у спробах "колонізувати" Україну та "перетворити її на воєнну базу, націлену на Росію".

"Путін намагається стерти Україну з мапи і зазнав провалу", - заявляють в Державному департаменті США.

У дипломатичному відомстві США підтвердили підтримку України: "США працюють з понад 50 країнами, щоб забезпечити, що Україна залишається потужною і незалежною країною".

Путін брехливо заявляє, що несе свободу українцям, але "ці роки окупації принесли насильство та терор", - заявив у своїй доповіді щодо других роковин незаконної анексії Ніл Голланд, посол Великої Британії в ОБСЄ.

Він нагадав, що Росія придушує українську культуру, історію та мову на окупованих територіях: "Вона намагається зруйнувати Україну як окрему націю, забрати у людей культурну та національну ідентичність".

Голланд вказав на звіти ОБСЄ щодо довільних арештів та репресії проти мешканців регіонів, депортацію та індоктринацію дітей, поширене та систематичне застосування тортур та сексуального насильства проти затриманих.

"В ці тижні ми також бачили повідомлення медіа про найбільш варварську страту військовополонених", - додав дипломат.

"Імперські амбіції Росії дестабілізують світ, руйнують безпеку для всіх", - додав він і закликав разом "опиратись небезпечному експансіонізму".

Дивіться також: Столтенберг: найбільший ризик для НАТО буде, якщо Путін переможе в Україні