Пропозиція Зеленського замінити війська США в Європі солдатами ЗСУ є «недоречною» – президент ПА НАТО

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Джеррі Конноллі

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Джеррі Конноллі відкинув пропозицію президента України Володимира Зеленського замінити війська США в Європі підрозділами ЗСУ після війни як «недоречну» та «навіть шкідливу».

«Це щедра пропозиція з боку президента Зеленського, з яким я зустрічався багато разів… Але думаю, що це недоречна пропозиція зараз. Вона виглядає як політичний пас Дональду Трампу в разі, якби він виграв вибори. І для тих з нас, хто бореться за Україну в Конгресі США – нам не треба чути такого. США повинні бути в Європі», – сказав американський конгресмен Джеррі Конноллі в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ідея заміни американських вояків українськими після війни міститься в «Плані перемоги», який презентував президент Зеленський.

«Не треба заохочувати США виходити з Європи – бо це не в інтересах України і не в інтересах союзників. Якщо хтось би й вітав це – так це Володимир Путін. Бо ми – це засіб протидії і наша фізична присутність в Європі заспокоює партнерів. Це не означає, що ми не можемо робити певні зміни в нашій дислокації. Але ідея, що ми повністю виходимо з Європи, а українці щедро заміняють нас… Добре, я беру до уваги цю пропозицію як вияв щедрості, але сама ідея не є продуктивною. А в цей час вона ще й шкодить», – сказав Конноллі.

Війська США в Європі дислокуються на території кількох нинішніх членів НАТО від моменту завершення Другої світової війни – зокрема, вони дислоковані в Німеччині, Великій Британії, Італії, Іспанії та інших країнах, а віднедавна ще й в Польщі та Румунії на тлі посилення НАТО свого східного флангу.

За оцінками, загальна кількість військ США в Європі становить нині близько 100 тисяч.

"План перемоги" України у війні складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. Його першим пунктом є запрошення України до НАТО, яке, за словами президента Зеленського, може стати "справді фундаментальним" для миру.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що "план перемоги" є "хорошим сигналом". При цьому Рютте додав, не має змоги "підтримати його в цілому".

Як повідомляв раніше Голос Америки, США підтримують справедливий мир в Україні і вивчають "план перемоги" президента України Володимира Зеленського. Про це 18 жовтня заявив радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки адміністрації Байдена Джон Кірбі.

“Президент вдячний президенту Зеленському за те, що він обговорив план перемоги у Овальному кабінеті. Очевидно, ми все ще вивчаємо деталі, я не збираюся вдаватися в кожну дрібницю, але я скажу, що ми підтримуємо план президента Зеленського щодо справедливого миру”, – сказав Кірбі журналістам.

Міністри оборони кількох країн-членів НАТО привітали “план перемоги” президента України Володимира Зеленського, спілкуючись з журналістами 17 жовтня перед зустріччю у Брюсселі.

Я повідомляв раніше Голос Америки, міністри оборони країн Групи семи (G7) багатих демократій у суботу підтримали «незворотний» шлях України до членства в НАТО.

У своїй підсумковій заяві G7 підтримала «незворотний шлях Києва до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО»

Цього року Італія головує у G7, куди входять також США, Канада, Франція, Німеччина та Велика Британія. До переговорів також долучилися представники НАТО, Євросоюзу та міністр оборони України Рустем Умєров.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто, який приймав зустріч у Неаполі, сказав журналістам, що в усьому світі «погіршилась система безпеки» та додав, що найближчі прогнози щодо вирішення конфліктів у ньому «не можуть бути позитивними».