Ув'язнену в Росії журналістку Радіо Свобода нагородили премією «за мужність і журналістську майстерність»

  • Voice America

Алсу Курмашевій, редакторці Татаро-башкирської служби Радіо Свобода, присуджено премію Девіда Берка за журналістську за мужність і рішучість. На фото Алсу тримає поштівку зі закликом її звільнити під час судового засідання. Казань, Росія, 1 квітня 2024 року. (AP)

Алсу Курмашеву, журналістку, яка незаконно утримується в Росії з жовтня, у п'ятницю було відзначено нагородою за мужність і рішучість.

Курмашеву, редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як так званий «іноземний агент» і поширювала, як Москва вважає, неправдиву інформацію про російську армію.

Журналістка, яка має подвійне російське та американське громадянство, та проживає з родиною у Празі, приїхала до Росії в травні 2023 року, щоб побачитися зі своєю хворою матір'ю. Коли вона спробувала повернутися додому, влада вилучила її паспорти.

Агентство США з глобальних медіа (USAGM), до якої належить Радіо Свобода/Радіо Свобода та «Голос Америки», нагородила 47-річну Курмашеву нагородою Девіда Берка за видатну журналістику, яка проявила мужність і журналістську майстерність.

«Я хочу подякувати USAGM за визнання надзвичайних жертв і відданості нашої колеги Алсу», — сказав президент Радіо Свобода/Радіо Свобода Стівен Капус під час церемонії. «Звільнити Алсу є давно на часі», – додав він.

Журналістка перебуває у російському ув'язненні понад пів року.

Нагорода названа на честь керівника новин Девіда Берка, який був першим головою Ради керуючих телерадіомовленням, яка тепер відома як USAGM. Щороку журналісти мереж USAGM, до яких входить «Голос Америки», отримують нагороди.

«На тлі зростаючої загрози свободі преси цьогорічні лауреати премії Берка є втіленням мужності та стійкості, необхідних для надання об’єктивних, правдивих репортажів аудиторії без вільної преси», — сказала генеральний директор USAGM Аманда Беннетт.

«Для мене честь працювати разом із цими чудовими журналістами, які невтомно працюють, часто з величезним ризиком для власної безпеки та добробуту, щоб інформувати, спілкуватися та залучати людей у всьому світі на підтримку свободи та демократії», – додала вона.

У справі Курмашевої журналістка та її роботодавець відкинули звинувачення, висунуті проти неї Росією, а уряд США закликав до її негайного звільнення. Якщо її визнають винною, їй загрожує до 15 років за ґратами.

Наразі Курмашеву планують утримувати в СІЗО щонайменше до червня.

«Сім'ю розірвали», — сказав Капус, маючи на увазі чоловіка Курмашевої Павла Буторіна та їхніх двох дочок.

Буторін є директором Current Time TV, російськомовної телевізійної та цифрової мережі, яку очолює RFE/RL у партнерстві з «Голосом Америки». Він прийняв нагороду від імені Курмашевої.

«Ми знаємо, що Алсу не злочинниця. Ми знаємо, що вона перебуває за ґратами через роботу на Радіо Свобода та американське громадянство. Росія чітко дала зрозуміти, що вона націлилася на Алсу через її репортажі», – сказав Буторін у своєму коментарі.

Буторін також закликав уряд США визнати Курмашеву незаконно затриманою, що відкриє додаткові ресурси для її звільнення.

«Уряду США слід без вагань визнати Алсу незаконно затриманою та вивчити всі можливі шляхи для її швидкого звільнення з російського полону», — сказав Буторін.

У Державному департаменті кажуть, що вивчають питання, чи визнати Курмашеву незаконно затриманою. правозахисні журналістські організації розкритикували Державний департамент за те, що він досі не виніс цього рішення.

«Ми просто шоковані тим, що її досі не визнали незаконно затриманою», — заявила президент Національного пресклубу Емілі Вілкінс на заході у Вашингтоні.

«Ми знаємо, що вона репортер, ми знаємо, що вона не зробила нічого поганого, ми знаємо, що журналістика — це не злочин, і ми знаємо, що «неправомірне затримання» — це не слова. Насправді це дуже допомогло б її справі», – сказав Вілкінс.

Справа Курмашевої підкреслює стан свободи преси в Росії, де другий американський журналіст — Еван Гершковіч з The Wall Street Journal — перебуває у в’язниці з березня 2023 року.

Гершковича звинувачують у шпигунстві, що він, його роботодавець і уряд США заперечують. У цьому випадку Держдепартамент визнав 32-річного Гершковича неправомірним затриманням.

На сьогоднішній день уряд Росії публічно не надав жодних доказів на підтвердження звинувачень проти Гершковича, який був акредитований МЗС Росії для роботи в країні.

Посольство Росії у Вашингтоні поки не відповіло на електронний лист Голосу Америки з проханням прокоментувати.

За даними Комітету захисту журналістів, Гершкович і Курмашева є одними з 22 журналістів, у тому числі 12 іноземних громадян, які були ув’язнені в Росії наприкінці 2023 року. Це означає, що Москва є на четвертому місці у світі за кількістю ув'Язгнених журналістів. Це підкреслює серйозні ризики, з якими стикаються журналісти в Росії.

«Професія журналіста не повинна бути синонімом небезпеки», – сказав Буторін.

Минулого року нагороду Девіда Берка отримала Українська служба Голосу Америки.

Дивіться також: Байден закликав Росію звільнити ув'язнених американських журналістів Евана Гершковича та Алсу Курмашеву