Американські військові відправляють підкріплення на Близький Схід для протидії Ірану

Посадка MV-22 Osprey на польотну палубу USS Abraham Lincoln в Аравійському морі 17 травня 2019 року. (Фото ВМС США/AP)

Військові кораблі та винищувачі США прямують до Близького Сходу та прилеглих районів, щоб зміцнити оборону США на підтримку Ізраїлю, у той час, як обидві країни готуються до можливого військового удару Ірану.

Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю ввечері підписав накази про переміщення додаткових сил на Близький Схід і в деякі частини Європи після того, як Тегеран і його проксі пообіцяли помститися за вбивство минулого тижня головного командира Хезболли в Лівані та політичного лідера терористичної групи ХАМАС на іранській землі.

Заходи США передбачають відправку на Близький Схід авіаносної ударної групи USS Abraham Lincoln, а також морських крейсерів і есмінців, здатних збивати балістичні ракети.

Крім того, США надсилають до регіону додаткову ескадрилью винищувачів і вживають заходів для розгортання засобів протиракетної оборони наземного базування.

Пентагон не повідомив, коли різні кораблі та літаки будуть на місці, але в п’ятничній заяві зазначено, що переміщення більшої кількості військових можливостей у регіон має на меті «поліпшити захист збройних сил США, збільшити підтримку оборони Ізраїлю та забезпечити готовність Сполучених Штатів реагувати на різні непередбачені ситуації».

Нові накази надійшли через кілька годин після того, як Остін пообіцяв додаткову підтримку Ізраїлю під час розмови з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом.

«Держсекретар знову підтвердив залізну підтримку безпеки Ізраїлю та поінформував міністра про додаткові заходи, включаючи поточні та майбутні зміни в структурі оборонних сил, які міністерство вживатиме для підтримки оборони Ізраїлю», — заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх під час брифінгу.

Дивіться також: Пентагон: США можуть розгорнути в Ізраїлі додаткові сили на тлі погроз Ірану

Підтримка Пентагоном Ізраїлю після теракту ХАМАС 7-го жовтня «не повинна залишити Іран, ліванську Хезболлу та інші підтримувані Іраном терористичні групи без жодних сумнівів щодо рішучості США», – сказала вона.

Вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, обіцяна помста Ірану

Напруга в регіоні значно загострилася минулого тижня після ізраїльського удару в Лівані, в результаті якого було вбито Фуада Шукура, верховного військового командувача Хезболли, і подальшого вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, який був у Тегерані на святкуванні інавгурації нового президента Ірану.

Ізраїль публічно не взяв на себе відповідальність за смерть Ханії, але верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї поклав відповідальність на Ізраїль і закликав до відплати.

«Злочинний, терористичний сіоністський режим замордував нашого дорогого гостя на нашій території і спричинив наше горе, але він також підготував ґрунт для суворого покарання», – написав Хаменеї на платформі соціальних мереж X.

"Наш обов'язок – помститися", – додав він в окремому дописі.

Іранські офіційні особи заявили в четвер, що вони планують зустрітися з представниками ключових ставлеників Ірану, включаючи ХАМАС, Хезболлу, єменських хуситів та ополченців в Іраку та Сирії, щоб спланувати свої наступні кроки.

«Як на це відповість Іран і фронт опору, зараз розглядається», — сказав генерал-майор Мохаммад Багері, командувач збройними силами Ірану, виступаючи на іранському державному телебаченні.

«Це точно станеться, і сіоністський режим [Ізраїль], безсумнівно, пошкодує про це», – додав він.

Вашингтон каже, що не покине Ізраїль

Але офіційні особи США, прагнучи запобігти вибуху напруженості у регіональну війну, неодноразово сигналізували, що Вашингтон не залишить Ізраїль незахищеним.

Під час телефонної розмови в четвер між президентом США Джо Байденом і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу Байден «обговорив зусилля щодо підтримки захисту Ізраїлю від загроз, у тому числі від балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів, включаючи розгортання нових оборонних військ США», згідно з повідомленням США.

Представники оборони США в п’ятницю також підкреслили, що Ізраїль не буде самотнім перед обличчям іранської агресії.

«Ми будемо підтримувати Ізраїль у його самообороні», — сказала Сінгх.

"Це оборонні можливості, – додала вона. – Усі наші можливості, які ми маємо там у регіоні, спрямовані на оборону та для передачі сигналу стримування".

Крім додаткових кораблів і військових літаків, які прямують на Близький Схід, Пентагон має у своєму розпорядженні десантну групу Корпусу морської піхоти США з приблизно 4000 військовослужбовців у регіоні.

Ударна група авіаносців USS Theodore Roosevelt також знаходиться на Близькому Сході, але очікується, що вона залишить країну після прибуття авіаносної групи USS Abraham Lincoln.

Це не перший випадок, коли США посилюють свої оборонні можливості, щоб допомогти захистити Ізраїль від нападу Ірану.

У квітні минулого року США перекинули морські есмінці та інші військові засоби в регіон, одночасно координуючи дії з Великобританією, Йорданією, Саудівською Аравією та іншими союзниками на Близькому Сході, щоб запобігти масовому обстрілу безпілотниками та ракетами з боку Ірану.

Дивіться також: Лідер Хезболли пообіцяв “не символічну” помсту за вбивство лідера ХАМАСу