Пропаганда Китаю, Росії, Ірану і терористичних груп має спільний “сценарій” – конгресмени

Експерти кажуть - Китай, Росія, Іран угруповання, визнані терористичними на Заході, такі як ХАМАС та Хезболла), спільно поширюють дезінформаційні повідомлення і пропаганду, спільною темою якої стала саме протидія Сполученим Штатам Америки

Конкуренти та супротивники “вільного світу”, дедалі більше зближуючись та об’єднуючи зусилля, обрали і спільний наратив пропаганди. Так, Китай, Росія, Іран угруповання, визнані терористичними на Заході, такі як ХАМАС, спільно поширюють дезінформаційні повідомлення і пропаганду, спільною темою якої стала саме протидія Сполученим Штатам Америки.

Про це йшлося під час розмови за участі конгресменів від Республіканської та Демократичної партій у Центрі нової американської безпеки (CNAS).

Дивіться також: Американські ВМС готуються до можливої війни з Китаєм до 2027 року

Наразі у США обидві провідні партії визнають серйозність виклику, створеного Китаєм і Росією у їхніх відповідних зонах впливу, нагадав Джонатан Лорд, старший науковий співробітник і директор Програми безпеки на Близькому Сході CNAS.

За його словами, це призводить до суттєвої зміни пріоритетів у бік індійського, тихоокеанського та європейського “театрів дій”.

Виклик вільному світу

Лорд наголосив, що “принаймні 24 місяці тому, а можливо навіть раніше” у США почали помічати тривожну тенденцію – країни і сили, що налаштовані проти Америки, дедалі частіше почали знаходили способи співпраці. Вони, каже експерт, використовують власні компетенції та конкурентні переваги, щоб “змовлятися та допомагати один одному на користь їхній гегемонії у відповідних регіонах”.

Цим самим вони прагнуть кинути виклик вільному світу, заснованому на правилах.

Серед прикладів співпраці учасники дискусії назвали надання Іраном смертоносних безпілотників Росії на підтримку її незаконної агресивної війни проти України. Також те, як Китай став основним споживачем енергії з Ірану всупереч санкціям, а Північна Корея та Китай одночасно відновлюють військовий потенціал Росії, виснажений під час триваючої російсько-української війни.

Тим часом хусити намагаються уникати атак на російські та китайські кораблі у Червоному морі, одночасно атакуючи кораблі інших країн “майже без розбору”, каже аналітик CNAS.

Високопоставлений член Комітету Палати представників із збройних сил демократ Адам Сміт вважає озвучену співпрацю супротивників США безпрецендентною і називає її визначальним викликом американській національній безпеці.

“Слід пам’ятати: є відмінності між Китаєм і Росією, Іраном і Північною Кореєю, різними насильницькими екстремістськими групами. Вони не в усьому згодні між собою, але вони згодні в одному – їхня “місія” полягає в тому, щоб зменшити нашу силу і витіснити нас із безлічі різних позицій”.

"Спробувати об’єднати світ для цієї справи"

За словами Сміта, прагнучи зменшити силу і вплив США у світі, названі сили протидії “розробили дуже чітке повідомлення, яке ви бачите від китайської пропаганди, російського RT до іранської пропаганди чи пропаганди, яку поширюють терористичні групи, такі як ХАМАС, хусити та інші”.

Це повідомлення, каже Сміт, намагається переконати людей, що “США є злою, імперіалістичною силою, яка намагається нав’язати себе решті світу”.

“Вони все більше координуються в цьому повідомленні, і наша місія натомість полягає в тому, щоб протистояти цьому. А ми не так скоординовані в наших повідомленнях”, – сказав Сміт.

Конгресмен також пропонує:

“Я б сказав, що це найважливіша річ, яку ми повинні зробити в США: чітко бачити цю загрозу і вирішити, яким буде наше повідомлення, щоб протистояти цьому, а потім спробувати об’єднати світ для цієї справи”, – заявив Сміт.

За його словами, США мають певні успіхи у цьому, оскільки об'єднують “набагато більше партнерів і союзників”, а серед прикладів навів і коаліцію союзників, створену на допомогу Україні у протистоянні російській війні.

Віцеголова Комітету Палати представників Конгресу США у справах збройних сил республіканець Роб Віттман нагадав, що схожа “вісь зла” формувалася і раніше – наприкінці 1930-х років. “І ми бачили, що світ зробив у той конкретний момент, щоб об’єднатися”, – додав політик.

“Сьогодні ми опинилися на тому самому роздоріжжі, де є нації, які не вірять у те саме, у що віримо ми, не вірять у верховенство права, не вірять у захист прав і гідності людей. Не цінують захист навколишнього середовища і ресурси, якими володіють. Натомість це те, що об’єднує нас із багатьма союзниками”, – наголосив Віттман.

Щодо оборонного виробництва на тлі зростаючих загроз, він додав: “Думаю, що ми дійсно рухаємось у правильному напрямку, але дуже повільно. Ми не виробляємо достатньо зброї, необхідної для адекватного стримування. Є також питання інновацій і технологій, але ми бачимо на прикладі Україні, що аби виготовити достатньо зброї, слід тісно співпрацювати з партнерами. Ми не зможемо зробити це в США [самостійно, – ред.]”

Дивіться також: Сполучені Штати ввели санкції проти мережі за сприяння платежам між Росією та Північною Кореєю