Друга атака на електронні пристрої у Лівані. Від вибуху рацій щонайменше 14 осіб загинули, сотні поранені

Родичі поранених внаслідок вибуху пейджера чекають біля лікарні Американського університету в Бейруті, Ліван. 18 вересня 2024 року. Фото: AP/Hussein Malla

Ще одна атака на електронні пристрої у Лівані. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що принаймні 14 людей загинули та 450 були поранені у середу, 18 вересня, внаслідок хвилі вибухів рацій (walkie-talkie) у кількох частинах країни.

Принаймні один із вибухів стався під час одного з похоронів, організованих угрупованням Хезболла для трьох своїх членів та дитини, які були серед 12 загиблих у вівторок, коли масово вибухнули тисячі пейджерів, які використовувала група, вибухнули по всій країні, поранивши майже 3000 людей.

Хезболла звинуватила в атаках Ізраїль, який не прокоментував напад, навіть незважаючи на те, що експерти з безпеки на Близькому Сході та в США повідомили американським ЗМІ, що атаки на пейджери у вівторок були роботою ізраїльської розвідки, Моссада.

Іранські державні ЗМІ повідомили, що посол країни в Лівані Моджтаба Амані був серед поранених у результаті вибуху пейджера у вівторок.

Іран підтримує угруповання "Хезболла" та ХАМАС, а також конфлікти в Газі та вздовж ізраїльсько-ліванського кордону, які викликають побоювання щодо розширення регіонального воєнного конфлікту.

Інцидент з пейджерами стався через кілька годин після того, як уряд Ізраїлю оголосив про розширення своїх цілей у війні проти ХАМАСу у секторі Газа, зокрема, щоб захистити північний Ізраїль від ракетних атак "Хезболли".

Реакція Ізраїлю

Угруповання "Хезболла" та уряд Лівану звинуватили Ізраїль у вибухах. У середу, перед другими вибухами, у "Хезболлі" заявили, що продовжать свою боротьбу проти Ізраїлю на підтримку палестинських бойовиків ХАМАС у Газі, і що Ізраїль повинен зазнати "суворого покарання".

Офіційний Тель-Авів не коментує вибухи пейджерів чи рацій.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант у середу, 18 вересня, заявив про "чудові досягнення" військових і розвідки, які призвели до "вражаючих результатів", але не згадав про атаки пристроїв у вівторок і середу.

"Ми перебуваємо на початку нової ери в цій війні", — заявив Галлант, якого цитує видання NPR.

"Центр тяжіння переміщується на північ, – додав Галлант. – "Це значить, що ми переміщуємо сили, ресурси та енергію на північ". Північним сусідом Ізраїлю є Ліван.

Дивіться також: США запровадили нові санкції проти 12 осіб через репресії в Ірані

Видання CNN повідомляє з посиланням на власні джерела, що операція в Лівані була здійснена спільними зусиллями Армії оборони Ізраїлю та Моссаду, ізраїльської розвідки.

10 грамів вибухівки біля батареї пристрою можуть вбити людину

Члени угруповання "Хезболла" перейшли на пейджери після того, як їхній лідер наказав припинити використання мобільних телефонів, мовляв, ізраїльська розвідка може перехоплювати та відстежувати їхні комунікації.

Як підозрюють, невелика кількість вибухівки була закладена в пейджери перед тим, як їх доставили до членів угруповання.

Як розповів колишній офіцер ЦРУ Роберт Баєр в інтерв'ю CNN, щоб "завдати реальної шкоди та вбити людину", потрібно, до прикладу, від 10 до 15 грамів вибухівки, яка називається RDX.

"Можна заховати вибухівку в пейджер чи мобільний телефон, поставити там мініатюрний детонатор і зашифрувати зв’язок. Потім надсилається код, який розшифровує зв'язок, і детонатори вибухають усі одночасно", — розповів колишній агент ЦРУ CNN.

Він також висловив припущення, що вибухи в Лівані продемонстрували, що Ізраїль може втручатися в логістичні ланцюги "Хезболли".

Дивіться також: Пожежі в Чорнобилі чи випробування ядерної ракети. Норвегія та Фінляндія з'ясовують джерело підвищеної радіації

Видання AP і New York Times, посилаючись на джерела серед офіційних осіб у США, пишуть, що підірвані у вівторок пейджери мали невелику кількість вибухівки, а також вбудовані перемикачі, які можна було підірвати дистанційно.

Газета Times повідомляє, що вибухівка у пейджерах була закладена поруч з батареєю. Також, посилаючись на ліванських офіційних осіб, Times пише, що постраждалі пейджери отримали повідомлення о 15:30 за місцевим часом, яке, ймовірно, надійшло від керівництва "Хезболли", і яке активувало вибухівку.

Коли в Лівані в середу почались вибухи у натовпі під час похоронної процесії, співробітники ліванської служби безпеки почали вигукувати: "У кого є пристрій, негайно вийміть батарею!" Про це повідомляє видання Washington Post.

"Вимкніть телефони, переведіть їх режим польоту", — кричали в натовпі молоді люди в чорних футболках і хакі.

Угорщина чи Тайвань? Виробник пейджерів

На залишках пристроїв, що вибухнули у вівторок, було корпоративне маркування тайванського виробника Gold Apollo. Втім засновник цієї компанії Хсу Чінг-Куанг заявив у середу, що його компанія не виробляла ці пейджери.

За його словами, компанія Gold Apollo дозволила використовувати свій бренд на пристроях, які виробляє та продає компанія BAC у Будапешті, Угорщина.

Дивіться також: Іноземців закликають покинути Ліван через потенційну війну. Україна евакуювала своїх громадян однією з перших

Американські журналісти із CBS News звернулись до угорської Bac Consulting з проханням прокоментувати, де і як виробляють та продають їхні пристрої. Компанія не відповіла на запити ні телефоном, ні електронною поштою.

Втім речник Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини, Золтан Ковач відповів CBS News, що в офісі угорського лідера "немає інформації з цього приводу".

У своїх соцмережах речник угорського прем'єра написав, що компанія Bac Consulting є "торговельним посередником, який не має виробничих або операційних майданчиків в Угорщині". За його словами, компанія "має одного менеджера, зареєстрованого за заявленою адресою, і пристрої, на які посилається, ніколи не були в Угорщині".

"Служба нацбезпеки Угорщини співпрацює з усіма відповідними міжнародними партнерськими агентствами та організаціями", – повідомив Золтан Ковач.

Експерти з безпеки на Близькому Сході та в США у коментарях американським ЗМІ сказали, що, на їхню думку, ізраїльські агенти, ймовірно, якимось чином перехопили відправлення пейджерів, додали вибухівку до пристроїв, перш ніж пристрої потрапили до рук членів "Хезболли" у Лівані.

Реакція світу

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який нині перебуває в Єгипті, заявив на пресконференції, що США не знали заздалегідь про вибухи пейджерів і не причетні до цього. "Ми ще збираємо інформацію та факти" про ці інциденти, сказав він.

Блінкен також висловив стурбованість ескалацією напруги в регіоні.

"Ми чітко стверджуємо, що всім сторонам важливо уникати будь-яких кроків, які можуть посилити конфлікт", — сказав Блінкен під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ Єгипту Бадром Абделатті.

Глава МЗС Єгипту засудив інцидент і будь-які односторонні дії, які порушують "суверенітет Лівану". Через перекладача він заявив: "Ми стоїмо на порозі всеосяжної війни".

МЗС Британії висловило сум з приводу загибелі мирних мешканців Лівану, та закликало "заспокоїтися та знизити напругу". Відомство також поширило рекомендації британцям утриматися від поїздок в Ліван.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель назвав ситуацію із вибухами пристроїв "надзвичайно тривожною" і сказав, що обговорив це під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Лівану Абдаллою Бу Хабібом.

"Навіть якщо здається, що атаки були цілеспрямованими, вони завдали серйозних невибіркових супутніх збитків серед цивільних осіб, у тому числі призвели до жертв серед дітей", — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеф Боррель.

У Росії речник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам у середу, що те, що сталося в Лівані, "безумовно, веде до ескалації напруженості".

"Сам регіон перебуває у вибухонебезпечній ситуації... І кожен подібний інцидент може стати тригером", – сказав Пєсков.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Фейки на замовлення Кремля: деталі великого розслідування ЗМІ. Відео