Остін заявив про підтримку Зеленського, але не прокоментував "план перемоги"

Міністр оборони США Ллойд Остін бере участь у зустрічі міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі, 18 жовтня 2024 р. (Фото: REUTERS/Ів Герман)

Сполучені Штати підтримують президента України Володимира Зеленського у досягненні цілей, які він поставив.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін, виступаючи 18 жовтня у Брюсселі за результатами зустрічей міністрів оборони країн НАТО та їх партнерів, включно з Україною.

Водночас Остін відмовився висловити пряму підтримку плану перемоги Зеленського.

“План перемоги – це план президента Зеленського, і ми зробимо все можливе, щоб забезпечити безпекову допомогу. Підтримати Президента, який намагається досягти своїх цілей, - заявив Остін у відповідь на прохання прокоментувати "план перемоги" Зеленського. - Ми всі хочемо переконатися в тому, що ми продовжуємо пов’язувати військові цілі зі стратегічними цілями. І ви знаєте, цей діалог триває”.

Також Остін наголосив на тому, що не має наміру публічно обговорювати план.

“Це не моя позиція публічно оцінювати його план. Ми підтримуємо його (Зеленського), надаючи серйозну допомогу в безпеці вже понад два з половиною роки. Ми будемо продовжувати це робити”, - сказав Остін.

Дивіться також: Байден закликав Європу продовжувати підтримку України попри "високу ціну"

За словами Остіна, українці з високою ефективністю використовують ударні безпілотники великої дальності власного виробництва для ураження цілей на території Росії, включно з цілями стратегічного значення.

Він наголосив, що рішення щодо того, як використовувати власну зброю, має приймати сама Україна. Водночас міністр не надав нової інформації щодо позиції США стосовно використання західної зброї для ударів вглиб Росії.

“Я думаю, що тут важливо відзначити, що вони можуть виробляти ці БПЛА в Україні. Вони здатні швидко масштабувати це виробництво. БПЛА виявилися дуже ефективними та точними, і знову ж таки, якщо взяти до уваги той факт, що одна високоточна керована ракета коштує в деяких випадках близько мільйона доларів, залежно від того, що це за ракета. І ці безпілотники вони можуть виробляти у великій кількості за невелику частку вартості”, - сказав Остін.

“Отже, коли ви дивитесь на кошторис та ефект, який створюється на полі бою, я вважаю, що це чудова спроможність. Те, як вони використовують спроможності, які вони виробляють, буде їхнім рішенням”, - додав міністр.

Відповідаючи на запитання щодо майбутнього та можливостей Контактної групи з питань оборони України з огляду на вибори у США, Остін наголосив на провідній ролі коаліцій країн з надання конкретних військових спроможностей Києву.

“Тож допомогти їм захищатися в поточній боротьбі є однією з цілей. Інша мета полягає в тому, щоб переконатися, що ми допомагаємо їм отримати те, що необхідно, щоб мати можливість захищатися від агресії в майбутньому, а також стримувати агресію. І саме для цього були розроблені коаліції можливостей”, - сказав Остін, назвавши серед таких військово-повітряну коаліцію, артилерійську коаліцію, коаліцію з інформаційних технологій, а також коаліцію дронів.

“Щодня ми створюємо довгостроковий потенціал для України. І знаєте, я аплодую роботі наших союзників і партнерів, які очолюють деякі з цих коаліцій. Й згуртовують підтримку для України”, - заявив Остін.

Дивіться також: НАТО або ядерна зброя. Експерти коментують заяви Зеленського