Чесність виборів у США – як убезпечують виборчий процес від зловживань

Спостерігачі на виборах приймають присягу перед підрахунком голосів на дільниці у штаті Мічиган. 3 листопада 2020 року. Фото: AP/David Goldman

Фальсифікація виборів трапляється – хтось кидає в урну кілька бюлетенів, дехто голосує за мертвих родичів, інколи поштовий лист із бюлетенем можуть перехопити. Коли у США трапляються такі випадки, зловмисників виявляють та притягують до відповідальності.

Багаторівневий виборчий процес в країні має багато запобіжників, які допомагають виявити або унеможливити шахрайство, запевняють нинішні та колишні виборчі адміністратори від обох ключових партій у США.

Якщо ви шукаєте систему, якій варто довіряти, ви тут в Америці, ви можете почуватися впевнено
Трей Грейсон, голова дорадчої ради проєкту "Безпечні вибори"

Вибори у Штатах децентралізовані, з тисячами незалежних виборчих юрисдикцій. Саме тому проведення широкомасштабної операції з фальсифікації голосування в країні, яке могло б вплинути на результат виборів, майже неможливе, кажуть оглядачі.

"Напевне, неможливо мати ідеальну виборчу систему. Але, якщо ви шукаєте систему, якій варто довіряти, ви тут в Америці, ви можете почуватися впевнено", — розповідає республіканець Трей Грейсон, колишній держсекретар штату Кентуккі та голова дорадчої ради проєкту "Безпечні вибори".

Що зупиняє людей від вчинення злочинів

Голосування кілька разів на тих самих виборах, підробка бюлетенів, брехня про місце проживання, щоб проголосувати десь в іншому місці, чи передача бюлетеня іншому – це злочини, які караються у США великими штрафами та терміном за ґратами. Якщо негромадяни США голосують або порушують виборче законодавство, їх можуть депортувати.

Від тих, хто все-таки має намір порушувати закони на виборах, шахраювати, американська виборча система має кілька рівнів захисту та прозорості.

Більшість штатів під час голосування на дільниці вимагають від виборців показувати посвідчення особи. Інші штати вимагають від виборців підтвердити, ким вони є, іншим способом, як то назвати своє ім’я, адресу і розписатись у книзі для голосування, щоб засвідчити свою особу.

Людей, які голосують за нещодавно померлого друга чи члена родини, виявляють, коли працівники виборчих дільниць оновлюють списки виборців, враховуючи публічні оголошення про смерть та некрологи, розповіла Гейл Пеллерін, конгресвумен-демократка на рівні штату з Каліфорнії, яка проводить виборчі кампанії в окрузі Санта-Круз останні 27 років.

А ті, хто намагається видати себе за іншу особу під час голосування, ризикують тим, що хтось на дільниці може знати цю особу, або сама особа може прийти проголосувати самостійно, продовжує посадовиця.

Захист для відкріпного голосування

Під час відкріпного голосування різні штати по різному підходять до перевірки бюлетенів. У всіх штатах потрібен підпис виборця. І в багатьох штатах є додаткові запобіжні заходи. До прикладу, групи людей від різних партій порівнюють підпис того, хто голосує, з підписами цього ж виборця у файлі, що збережений в системі. Деякі штати вимагають нотаріального завірення підпису або вимагають підпису свідка.

Тобто, навіть якщо бюлетень помилково надіслали на адресу, де особа вже не живе, і стороння особа надішле цей бюлетень поштою, є засоби перевірки та способи попередження працівників дільниці про зловживання.

У США зростає кількість штатів, які пропонують онлайн або текстові засоби відстеження бюлетенів для додаткового захисту, що дозволяє виборцям відстежувати, коли їхній бюлетень був відправлений виборцю, коли його отримали вже проголосованим та коли його підрахували.

За федеральним законом, дільниці повинні вести списки виборців. Виборчі посадовці роблять це різними методами, від перевірки державних і федеральних баз даних до співпраці з іншими штатами для відстеження виборців, які змінили місце проживання.

Урни для вкидання бюлетенів також мають захисні протоколи безпеки, розповіла Теммі Патрік, головна виконавча директорка програм Національної асоціації виборчих посадовців.

Вона пояснює, що урни часто зроблені так, щоб запобігти крадіжці бюлетенів, вони контролюються камерами, прикріплені до підлоги та виготовлені з вогнезахисним захистом, якщо хтось кине в урну запалений сірник, це не знищить бюлетені всередині.

Інколи ймовірне шахрайство є не те, чим здається

Після виборів 2020 року в соціальних мережах з’явилися повідомлення про мертвих людей, які "голосували" на виборах президента, про нібито подвійне голосування або знищені стоси бюлетенів на узбіччях доріг.

Колишній президент Дональд Трамп – один з тих, хто озвучував ці звинувачення та продовжує їх поширювати. Втім, більшість із них виявилися неправдивими.

Дивіться також: Трамп у телефонній розмові домагався, щоб Джорджія змінила результати виборів на його користь

Журналісти Associated Press, які вивчали кожен потенційний випадок шахрайства, про які заявляли Трамп та його прихильники, виявили, що серед мільйонів виборців, які проголосували в шести штатах, було близько 475 таких випадків.

Цього було недостатньо, аби вони вплинули на результат виборів. У всіх цих шести штатах переміг кандидат від демократів Джо Байден, набравши у цих штатах 311 257 голосів.

Цей децентралізований характер виборів сам по собі є стримувальним фактором
Трей Грейсон

Розслідування також показало, що не було змови з метою фальсифікації голосування. Практично кожен випадок голосування, який підтвердили як недійсний, базувався на тому, що окрема особа вкидала додаткові бюлетені. В одному випадку чоловік помилково подумав, що має право голосувати під час умовно-дострокового звільнення. В іншому – жінку запідозрили в тому, що вона надіслала бюлетень за померлу матір.

Колишні працівники виборчих дільниць розповідають, що часто звинувачення у шахрайстві виборців є результатом друкарської помилки чи непорозуміння.

Конгресвумен Пеллерін згадує, як політичний кандидат у її окрузі висловив підозру щодо багатьох людей, які зареєстровані для голосування за однією адресою. Виявилося, що виборцями були черниці, які жили в одному монастирі.

Виборча працівниця Теммі Патрік розповідає з досвіду, що коли вона працювала на виборах в окрузі Марікопа, в Арізоні, невідповідність підписів іноді пояснювали переломом руки або недавнім інсультом виборця. Або літні люди інколи намагалися проголосувати двічі, оскільки забули, що вже подали бюлетень для голосування поштою.

"Треба дійсно думати про наміри виборця, – каже Патрік. – Це не завжди інтуїтивно зрозуміло".

Дивіться також: Як ураган може вплинути на голосування в одному зі штатів, що можуть визначити результат виборів президента

Чому ці зловживання навряд вплинуть на президентські вибори

Було б неправильно вважати, що фальсифікації на виборах ніколи не стаються.

Серед мільйонів виборців, які голосують в рік виборів, майже гарантовано буде кілька випадків, коли хтось намагається обдурити систему. Бувають також більш підступні спроби, як то схема купівлі голосів у 2006 році у штаті Кентуккі.

У цьому випадку, як розповідає колишній держсекретар штату Грейсон, виборці самі поскаржилися, відтак розпочалось розслідування. Пізніше учасники схеми зізналися у скоєному.

Цей приклад показує, наскільки важливо для виборчих посадовців лишатися пильними та постійно покращувати безпеку, щоб виборці почувались впевнено, розповідає колишній працівник дільниці.

Але таку схему було б важко змусити працювати в більших масштабах, додає він. Шахраям довелося б орієнтуватися в нюансах виборчих систем кожного округу. У США різні штати мають трохи різні системи голосування.

Дивіться також: Не всі вибори у США виглядають однаково. Різні штати голосують по-різному

Зловмисникам також довелося б змусити мовчати велику кількість людей, яких будь-якої миті можуть спіймати працівники дільниці чи спостерігачі.

"Цей децентралізований характер виборів сам по собі є стримувальним фактором", – розповів Грейсон.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Вибори у США: що турбує мешканців штату Мічиган і чому їхні голоси мають визначальний вплив. Відео

Дивіться також: Російські пропагандисти просувають фейк, що Зеленський, буцімто, купив машину Гітлера