B-Girl з Харкова змагається в першому в історії Олімпіади турнірі з брейкінгу

Фото: учасниця Олімпійських ігор Катерина Kate Павленко, Голос Америки

9 серпня на Олімпіаді в Парижі розпочався перший в історії ігор турнір із брейкінгу. Участь беруть троє атлетів з України — b-girls Анна Stefani Пономаренко і Катерина Kate Павленко та b-boy Олег Kuzya Кузнецов.

Your browser doesn’t support HTML5

Українська «B-Girl» змагається за можливість взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024. Відео

Голос Америки мав нагоду зустрітись із Катею Павленко, яку в світі брейкінгу знають як b-girl Kate напередодні Олімпіади під час підготовки до кваліфікаційного відбору у Будапешті. Тоді, перед фінальним відбором на Олімпіаду, 29-річна харків’янка Kate готувалась у каліфорнійському гаражі. Хоч виглядає брейкінг як суцільна імпровізація, все ж потребує сумлінної підготовки, розповідає спортсменка.

"Ми приблизно знаємо, що буде грати, там не буде грати диско якесь. Тобто це буде хіп-хоп, це буде якийсь біт, але ми не знаємо який, тому для мене дуже важливо (і завжди так було) вміння адаптуватися під музику і бути в моменті, але в мене теж є сети, які я треную", – розповідала атлетка про свої тренування.

В брейкінг дівчина прийшла в 14 років. Вирішальними стали любов до хіп-хоп музики та викликів. І танець, який зародився в не надто заможних районах американських мегаполісів, чудово вписався в світогляд молодої бунтарки.

"Він важкий, він класний. Ти можеш рухатись там 360 градусів повсюди, можеш літати, можеш крутитись на голові, можеш бути на підлозі, можеш бути у повітрі. Мені подобався цей аспект, що це і фізично важко, і водночас дуже гарно", – ділиться враженнями від брейкінгу Kate.

Ще до повномасштабного вторгнення три роки тому з родинних обставин Катя переїхала до США. Нині через війну її сім’я мешкає в Чехії. Втім дівчина наголошує: найважливішу роль в її розвитку відіграла потужна харківська хіп-хоп спільнота та й атмосфера самого міста.

Атлетка із жахом спостерігає за подіями в Україні та неймовірно сумує за домом: "Дуже важко приймати це як факт, що в тебе просто немає дому більше".

Шлях дівчини до олімпійської збірної почався ще у 2019 році, тоді Kate взяла участь у своїх перших змаганнях і посіла четверте місце.

Музика, індивідуальний стиль та складні акробатичні рухи роблять брейкінг неймовірно видовищним. Тож Kate впевнена, що брейкданс, який із танців на вулиці перетворився у справжній спорт, заслуговує на більше уваги: "Я завжди хотіла, щоб про брейкінг дізналися якомога більше людей, особливо на сцені Олімпійських ігор, на жаль, це поки що єдиний рік, в наступні Олімпійські ігри брейкінг не включили".

Груповий відбір b-girls на Олімпіаді розпочався о 17 за Києвом, о 22:15 відбудеться фінал олімпійських жіночих змагань з брейкінгу.

Дивіться також: Олімпіада-2024. Ще чотири медалі для українців та дві для "нейтральних" росіянок. Що пишуть про це на Заході?