Байден закликав європейських партнерів  "підтримати нашу рішучість" у допомозі Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц (у центрі) розмовляє з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером (зліва направо), президентом США Джо Байденом і президентом Франції Еммануелем Макроном перед зустріччю четвірки в Канцелярії в Берліні 18 жовтня 2024 року.

Президент США Джо Байден закликав європейських партнерів продовжити підтримку України проти вторгнення Росії у час, коли на Київ чекає важка зима, а наближення президентських виборів у США викликає занепокоєння щодо рішучості самого Вашингтона.

У п’ятницю під час візиту до Берліна президент Байден сказав, що для західних союзників України важливо "підтримати нашу рішучість" у допомозі Україні.

"Оскільки Україну чекає важка зима, ми повинні — зберегти нашу рішучість, наші зусилля та нашу підтримку", — сказав Байден, наголосивши зусилля щодо посилення військової підтримки України та зміцнення її цивільної енергетичної інфраструктури "шляхом розблокування вартості заморожених російських активів".

Він наголосив, що попри те, що ціна підтримки України висока, але "вона тьмяніє в порівнянні з вартістю життя у світі, де панує агресія, де великі держави атакують і залякують менші просто тому, що можуть".

У Берліні Байден зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером. Німеччина є другим за величиною постачальником військової продукції для України після США.

Шольц сказав, що "ми будемо поряд з Україною стільки, скільки це буде необхідно".

"Ми разом зобов'язуємося дотримуватись суверенітету та цілісності України, щоб Росія не змогла підкорити Україну силою. Ми стоїмо на боці України, доки це буде необхідно, – сказала канцлер. – Путін прорахувався".

"Наша позиція чітка: ми підтримуємо Україну якомога сильніше", – додав він, наголосивши, що партнери також дбають про те, "щоб НАТО не стало стороною війни, щоб ця війна не вилилася в ще більшу катастрофу".

Шольц зазначив, що він скептично ставиться до деяких аспектів "плану перемоги", розробленого президентом України Володимиром Зеленським. Він також не відмовився від своєї попередньої позиції щодо небажання постачати Києву крилаті ракети великої дальності Taurus.

Канцлер нагадав, що Україна також незабаром отримає міжнародний кредитний пакет у розмірі 50 мільярдів доларів, що фінансується за рахунок відсотків від прибутку від заморожених російських активів.

Як зауважують оглядачі, Байден надавав велике значення відвіданню Берліна у той час, як до виборів залишилися лічені тижні, і є побоювання, що перемога Дональда Трампа, кандидата від Республіканської партії, може порушити стосунки з європейськими партнерами.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що дружба зі США є "і завжди буде екзистенційно важливою" для Німеччини, але завжди були "часи близькості та більшої відстані".

Європейські лідери висловлюють глибоку стурбованість можливою політикою другої адміністрації Трампа, побоюючись різких змін у зовнішній політиці США, зокрема щодо підтримки України, мовиться у повідомленні телеканал CBS News.

Трамп висловив байдужість до безпеки України, відмовившись сказати під час президентських дебатів, чи хоче він, щоб союзник США виграв війну проти Росії. Він висловив сумніви щодо того, щоб стати на захист членів НАТО, якщо вони зазнають нападу, нагадує телеканал.

Європейські країни стурбовані тим, що друге президентство Трампа може підірвати їхні зусилля у боротьбі з російською агресією, зробивши їх більш ізольованими та вразливими.

Голос Америки запитав радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, чи входила до місії Байдена в Німеччині убезпечити зовнішню політику від можливого президентства Дональда Трампа.

"Те, що президент намагається зробити, це зробити нашу відданість Україні стійкою та інституціональною на довгострокову перспективу, – відповів Салліван. – І всі союзники погодились, що це відповідально".

Дивіться також: Байден відвідав Німеччину з блискавично коротким візитом. Обговорив Близький Схід та Україну